Cégvilág

Nagy fejlesztéseket tervez a Master Good

Új vezérigazgatót nevezett ki, de a vezetői garnitúrát a helyén hagyta a Sága­ Foods­ Zrt.-nél a céget megvásárló Master Good Kft. Hamarosan meghozzák a döntéseket a beruházásokról – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good tulajdonos-ügyvezetője.

A Master Good cégcsoport a hazai élelmiszer-gazdaságban kiemelkedik az integráció mértékét tekintve, de a baromfihús-készítmények gyártása eddig hiányzott a palettáról – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Bárány László, a legnagyobb hazai baromfipiaci szereplő, a kisvárdai székhelyű Master Good Kft. ügyvezetője. A sárvári Sága pedig a készítménygyártásban hazai piacvezető. Bárány László szerint a most a Master Good tulajdonába került Sága jó brand, és jó piaci pozíciókkal rendelkezik. Ráadásul olyan értéke is van, amely a hazai élelmiszer-feldolgozásban ritka: van 260 jól képzett, dolgozni akaró és tudó munkavállalója – tette hozzá.

Hétfőn jelentették be, hogy a Bárány család tulajdonában lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú, a Bernard Matthews Ltd. érdekeltségéhez tartozó Sága Zrt. részvényeinek száz százalékát, és a tranzakciót már a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta. A Sága a továbbiakban is önálló cégként működik, tehát nem olvad be a Master Goodba. A vezetői garnitúra is megmarad, a vezérigazgatói poszton azonban a tulajdonosváltással egyidejűleg Muzsek Andrást a Master Goodnál szintén tulajdonos-ügyvezető ifjabbik Bárány László váltotta. Körülbelül 2-3 hónapig tart majd, mire megismerik és megtanulják a folyamatokat, aztán meghozzák első döntéseiket a beruházásokról, amelyek kapacitásbővítő és hatékonyságjavító fejlesztések lesznek.

Arról is döntöttek, hogy legkésőbb két héten belül elkezdik lecserélni a Sága által mostanáig használt csirkehús-alapanyagokat a Master Good saját integrációjában előállított, GMO-mentes csirkehúsokra. A kelet-közép-európai csirkehússzektorban csak a Master Good képes GMO-mentes csirkehús előállítására – nyomatékosította ennek jelentőségét Bárány László. A Sága jelenleg piaci bevezetés alatt álló E-mentes termékcsaládjában is lesznek olyan termékek, amelyek így a GMO-mentes minősítést is megkaphatják. A feldolgozandó pulykahús beszállításában ugyanakkor megmarad a Sága számára az alapanyagot eddig is szolgáltató két nagy hazai partner.

A beszerzéseknél, valamint a bel- és külpiaci értékesítéseknél igyekeznek kihasználni a közös tulajdon adta szinergiákat – mondta Bárány László. Példaként említette, hogy a Master Good magasan feldolgozott, konyhakész termékeket is gyártó petneházi feldolgozójának és a sárvári üzemnek a fűszerigénye nagymértékben egyezik, a nagyobb tételű beszerzések pedig gazdaságosabban történhetnek. „A Master Good jelenleg negyvenhárom országba szállít, és nem mondom, hogy mindegyik célországba exportáljuk majd a Sága termékeket, de valószínűnek tartom, hogy a nyár közepén-végén már öt-hat országban jelen lesznek azok is” – mondta az értékesítésről Bárány László.

A Master Goodnál nagy perspektívát látnak a Ságában, és bár jelentős fejlesztések az utóbbi időben nem történtek, 2019-ben – a 2018-as 5,53 milliárd forintos árbevétel mellett elkönyvelt 21,6 millió forintos veszteség után – az előző évivel szinte megegyező árbevételt és nullás eredményt értek el. „Az idén már komoly eredményre számítunk” – szögezte le Bárány László.

Bárány László SáGa Foods Zrt. baromfifeldolgozás Master Good Kft. Muzsek András integráció
Ezek is érdekelhetik