A Master Good cégcsoport a hazai élelmiszer-gazdaságban kiemelkedik az integráció mértékét tekintve, de a baromfihús-készítmények gyártása eddig hiányzott a palettáról – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Bárány László, a legnagyobb hazai baromfipiaci szereplő, a kisvárdai székhelyű Master Good Kft. ügyvezetője. A sárvári Sága pedig a készítménygyártásban hazai piacvezető. Bárány László szerint a most a Master Good tulajdonába került Sága jó brand, és jó piaci pozíciókkal rendelkezik. Ráadásul olyan értéke is van, amely a hazai élelmiszer-feldolgozásban ritka: van 260 jól képzett, dolgozni akaró és tudó munkavállalója – tette hozzá.
Hétfőn jelentették be, hogy a Bárány család tulajdonában lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú, a Bernard Matthews Ltd. érdekeltségéhez tartozó Sága Zrt. részvényeinek száz százalékát, és a tranzakciót már a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta. A Sága a továbbiakban is önálló cégként működik, tehát nem olvad be a Master Goodba. A vezetői garnitúra is megmarad, a vezérigazgatói poszton azonban a tulajdonosváltással egyidejűleg Muzsek Andrást a Master Goodnál szintén tulajdonos-ügyvezető ifjabbik Bárány László váltotta. Körülbelül 2-3 hónapig tart majd, mire megismerik és megtanulják a folyamatokat, aztán meghozzák első döntéseiket a beruházásokról, amelyek kapacitásbővítő és hatékonyságjavító fejlesztések lesznek.
Arról is döntöttek, hogy legkésőbb két héten belül elkezdik lecserélni a Sága által mostanáig használt csirkehús-alapanyagokat a Master Good saját integrációjában előállított, GMO-mentes csirkehúsokra. A kelet-közép-európai csirkehússzektorban csak a Master Good képes GMO-mentes csirkehús előállítására – nyomatékosította ennek jelentőségét Bárány László. A Sága jelenleg piaci bevezetés alatt álló E-mentes termékcsaládjában is lesznek olyan termékek, amelyek így a GMO-mentes minősítést is megkaphatják. A feldolgozandó pulykahús beszállításában ugyanakkor megmarad a Sága számára az alapanyagot eddig is szolgáltató két nagy hazai partner.
A beszerzéseknél, valamint a bel- és külpiaci értékesítéseknél igyekeznek kihasználni a közös tulajdon adta szinergiákat – mondta Bárány László. Példaként említette, hogy a Master Good magasan feldolgozott, konyhakész termékeket is gyártó petneházi feldolgozójának és a sárvári üzemnek a fűszerigénye nagymértékben egyezik, a nagyobb tételű beszerzések pedig gazdaságosabban történhetnek. „A Master Good jelenleg negyvenhárom országba szállít, és nem mondom, hogy mindegyik célországba exportáljuk majd a Sága termékeket, de valószínűnek tartom, hogy a nyár közepén-végén már öt-hat országban jelen lesznek azok is” – mondta az értékesítésről Bárány László.
A Master Goodnál nagy perspektívát látnak a Ságában, és bár jelentős fejlesztések az utóbbi időben nem történtek, 2019-ben – a 2018-as 5,53 milliárd forintos árbevétel mellett elkönyvelt 21,6 millió forintos veszteség után – az előző évivel szinte megegyező árbevételt és nullás eredményt értek el. „Az idén már komoly eredményre számítunk” – szögezte le Bárány László.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.