Cégvilág

Tokiói szuperexpresszel jutott el Oszakába a szökött Nissan-vezér

Ghosn Tokióban szabadon elérte a Szinagava vasútállomást, majd a Sinkanszen nagysebességű vasúttal elindult Oszakába.

Carlos Ghosn, a Nissan autóipari konszern volt vezetője szökése napján tokiói lakásából, ahol házi őrizetben volt, akadálytalanul eljutott egy pályaudvarra, ahonnan szuperexpresszel utazott a Japán délnyugati részén fekvő Oszakába, s innen már magánrepülőgépen távozott az országból – derült ki a Kyodo helyi hírügynökség hétfői jelentéséből.

Az ügyészséghez közeli források szerint Ghosn Tokióban szabadon elérte a Szinagava vasútállomást, majd a Sinkanszen nagysebességű vasúttal elindult Oszakába.

Korábban a média arról számolt be, hogy

az egykori Nissan-vezért egy hangszertokban csempészhették ki tokiói otthonából, majd az oszakai Kanszaj repülőteréről egy magánrepülőgépen utazott el Japánból.

Tavaly év végén derült ki, hogy Ghosn házi őrizetéből megszökve elhagyta Japánt. Egyelőre nem ismert teljes mértékben, hogy a házi őrizet és a rendőrségi megfigyelés ellenére miként tudta elhagyni az országot.

Fotó: AFP

Ő maga december 31-én személyesen erősítette meg azt, hogy Libanonban van, de arról nem árult el semmit, hogyan került oda. Közleményében azt írta, azért menekült el Japánból, mert a japán igazságszolgáltatás elfogult, eleve bűnösnek tekintették, túszul ejtették, alapvető emberi jogait semmibe vették. Az „igazságtalanság és üldöztetés” elől menekült el a távol-keleti országból – fogalmazott az üzletember.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Nissan Japán Sinkanszen szökés
Kapcsolódó cikkek