Cégvilág

Újabb töltőhálózatot szerezhet a Mol

Megfelelő lehetőség esetén a hazai olajtársaság is ajánlatot tehet a PKN és a Lotos lengyel benzinkútjaira, a hálózat egy részét a két lengyel társaság egyesülése után értékesítenék. A majdani vevő 700-800 kútból álló országos hálózathoz juthat, egységenként átlagosan 1,5-2 millió dollárért.

Érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt, és

megfelelő lehetőség esetén vásárolna a Mol a PKN Orlen és a Lotos helyi, eladásra kerülő töltőállomásaiból

– mondta Ratatics Péter, a Mol csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a lengyel Parkietnek adott tegnapi interjújában. A hálózat egy részét a két társaság küszöbönálló egyesülését követően értékesítenék a lengyelek.

A lap szerint néhány száz benzinkút átvételéről lehet szó. Ez szükséges ahhoz, hogy az uniós versenyjogi hatóságok jóváhagyják a Lotos felvásárlását, amelyről tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot a PKN a többségi tulajdonos Lengyel Államkincstárral.

A két lengyel társaság hálózatának várhatóan legalább harmadától kell majd megválni, ez 700-800 kút, amelyek töltőállomásonkénti termékeladása a lengyel átlagnak felel meg, tehát nem tekinthető alacsony színvonalúnak

– értékelt lapunknak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

A majdani vevő ráadásul egész Lengyelországra kiterjedő hálózatot szerezhet, az EU ugyanis helységenként határozná meg, hogy hol melyik egységet szükséges értékesíteni. Pletser Tamás szerint kutanként átlagosan 1,5-2 millió dolláros vételár tűnik reálisnak. Az elemző szerint a Mol mellett a norvég Statoil és az orosz Lukoil érdeklődhet komolyan a lengyel eszközök iránt, a tényleges eszközeladásra pedig 2020 második felében kerülhet sor.

A lehetséges akvizíció kapcsán megkerestük a Mol és a PKN sajtóosztályát is. A magyar olajtársaság nem kívánta kommentálni a lengyel sajtóhíreket, a PKN-től pedig lapzártánkig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

töltőállomás benzinkút Pletser Tamás Lotos PKN Orlen Mol akvizíció
Kapcsolódó cikkek