Cégvilág

A termelés a koronavírus miatt sem állhat le

Kína nem engedheti meg magának, hogy a koronavírus az ország gazdaságát is térdre kényszerítse. A vállalatok különböző módszerekkel próbálnak meg visszatérni a járvány előtti kerékvágásba, kinek több, kinek kevesebb sikerrel megy a visszatérés.

A világ második legnagyobb gazdasága megpróbál visszatérni a koronavírus előtti élethez, bár nehézkes a visszarázódás a kommunista Kínában – olvasható a CNN internetes oldalán. Hivatalnokok garmadája különböző utasításokkal és óvintézkedésekkel látja el a cégeket, hogy folytatódjék az,

ami Kínát élteti: a termelés.

A holdújév idejét egy héttel ugyan meghosszabbították, de az ünnepi időszak végeztével felbolydult az ország, a munkavállalók (akik sokszor több ezer kilométert is utaznak) újból felvennék a munkát, már ahol lehet.

Számos cég megpróbál visszatérni, de sokan – még ha csak ideiglenesen is – bezárni kényszerülnek.

A lázmérős Huawei

Kína egyik gazdasági büszkeségének telephelyét meg sem ismerik az ünnepek után visszatérő dolgozók. A Sencsenben található üzemben – ahol csaknem negyvenezer embert foglalkoztatnak – lázmérőket helyeztek ki, és a dolgozóknak jelentést kell tenniük a testhőmérsékletükről.

Emellett az épületeket ellepték az arcmaszkok és az alkoholos kézfertőtlenítők.

Otthonról is lehet dolgozni – és kell is

A kínai Facebookként is emlegetett Tencent – amelynek központja szintén Sencsenben található – dolgozóinak otthonról kell dolgoznia, sajtóhírek szerint legalább két hétig. A vállalat hongkongi irodáját viszont a jövő héten újból megnyitják – annak ellenére, hogy az ottani térségből is jeleztek koronavírusos megbetegedéseket.

Az ázsiai tech óriás szóvivője szerint a legfontosabb a dolgozók biztonsága. A cég mindent megtesz ennek érdekében, betartja az óvintézkedéseket, s adott esetben felül is vizsgálja őket.

Fotó: AFP

Mások is hasonlóan járnak el, mint a Tencent.

A Microsoft kínai kirendeltsége szintén huzamosabb ideig zárva tartja az irodáit, kivéve a hongkongit. A Didi közlekedési vállalat és az Audi is arra kérte dolgozóit, hogy otthonról dolgozzanak, ugyanerre szólította fel alkalmazottait a DJI drónkészítő cég is.

A Toyota és a General Motors bezárt

A CNN cikkében idézi Dane Andersont, a Forrester Research regionális igazgatóját, aki elmondja, hogy a vállalatok nem voltak megfelelően felkészülve a járványra.

A cégek mindig kalkulálnak a veszteségekkel, legyen az humán erőforrás, technikai fejlesztés vagy anyagi kár, de a vírusra nem voltak felkészülve. Menet közben kell tanulniuk

– közölte a szakember.

Fotó: AFP

A Toyota és a General Motors üzemei elhalasztották gyáraik megnyitását. A Volkswagenről nincs hír, hogy mikor tervezi újraindítani a termelést.

A kínai kormány, látva a bizonytalanságot és a számok csökkenését, mára sajtótájékoztatót szervezett, hogy a vállalatok termelésének növelése érdekében tanácsokkal és utasításokkal lássa el őket.

A koronavírus áldozatainak száma közben már elérte az ezret, és a kínai részvényeknek sem tett jót a járvány okozta pánik.

 

járvány CNN Audi Tencent koronavírus tőzsde General Motors Toyota Kína DiDi Chuxing Didi
Kapcsolódó cikkek