Cégvilág

Blokkolhatják az Apple együttműködését

A VPN alkalmazások eltávolítását a helyi App Store-ból könnyen értékelhetik úgy, mint a kínai cenzúra támogatását.

Társadalmilag egyre tudatosabb befektetőinek és tengerentúli gazdasági érdekeinek szorításába kerülhet az Apple, miután a részvényesek a cég közgyűlésén nagy arányban támogatták a tech óriás kínai cenzúrát kiszolgáló üzleti gyakorlatát elítélő előterjesztést.

Az amerikai technológiai óriás 2017 óta működik együtt a kínai hatóságokkal, és törli a virtuális magánhálózat- (VPN) alkalmazásokat a helyi App Store-ból.

Ezek a programok lehetővé teszik, hogy a földrajzi korlátozásokat megkerülve a felhasználók az ázsiai országban is hozzáférjenek olyan internetes tartalmakhoz, amelyeket Kína politikai és ideológiai megfontolásokból belföldön korlátoz.

Fotó: AFP

A társaság ezt formálisan a helyi szabályoknak való megfeleléssel magyarázza, ám a gazdasági érdekei is azt diktálják, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a kínai vezetéssel. Az iPhone-készülékeket nagyrészt az országban gyártó vállalat növekedését az elmúlt években Kína is jelentősen hajtotta.

A világ egyik legértékesebb cége így viszont lényegében asszisztál a Nagy Tűzfal néven emlegetett digitális cenzúrához, amely többek között a Facebook, a Wikipedia és a Google elérését is blokkolja, kizárva ezzel állampolgárait a szabad információáramlásból.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

Apple VPN Kína
Kapcsolódó cikkek