Cégvilág

Generációváltást hoz az új szemlélet

Az új fejlesztéspolitikai irányvonal kölcsön felvételére épül, amely időközben támogatássá válhat. Ez kifejezetten kedvez a fiatal fémipari vállalkozóknak a Világgazdaság körképe szerint.

Ügyfélkörünk pozitívan fogadta az újfajta konstrukciót

– mondta a Világgazdaságnak a Ginop-1.2.10, kkv-k technológiai modernizációja című pályázat kapcsán Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. A pilotként meghirdetett pályázat lényege, hogy a gazdálkodási mutatók kedvező alakulása esetén a kölcsönnek akár az egésze is támogatássá válhat. Az ügyvezető kiemelte:

a felhívás azokat a vállalkozásokat célozza meg, amelyek növekedési potenciállal rendelkeznek a hozzáadott érték vagy az terén.

Fotó: Shutterstock

Az eredményességet kétszer mérik, így pontosan kiszámítható, hogy a visszatérítendő forrás mekkora része alakulhat át valódi támogatássá, ez pedig erősíti a pályázat iránti bizalmat

– húzta alá Tóth Ádám Ferenc. Az első mérföldkő a projekt megvalósítási időszaka, a második a fenntartási időszak első éve utáni mérés.

A konstrukció a legnagyobb érdeklődést a negyven év alatti vállalkozóknál váltotta ki, különösen a fémipari szereplőknél, ezt az első nyertesek kiléte is alátámasztotta. Az ügyvezető emiatt úgy fogalmazott, hogy a fémiparban a pályázati piacon tapasztalható szemléletváltás generációváltással párosulhat.

A Ginop-1.2.10 egyik nyertese, a Savaria Ipartechnika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a 2014–2020-as uniós ciklusban már több mint 460 millió forint támogatást nyert el.

Ebből az összegből felgyorsították a cég fejlődését, piaci igény támasztotta alá minden gép beszerzését, amire pályázaton nyílt mód. Ugyanakkor Aszódi János ügyvezető közölte, hogy az autóipari szállításaik volumene már tavaly visszaesett, ezért ma már vasútipari és orvostechnikai alkatrészeket is gyárt a vállalkozás.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

GINOP vállakozások
Kapcsolódó cikkek