Cégvilág

Több a naperőmű, kevesebb a tulajdonos

Fokozatosan koncentrálódik a hazai naperőművek piaca, amelyen a kishalak egy része feltehetően eleve azért jelent meg, hogy nagy haszonnal adhasson túl az erőművén vagy az engedélyén.

Magyarországon a 499 kilowattos – azaz közel kétezer panelből álló – naperőművet üzemeltető társaságok egész sora cserél gazdát. Ennek az egyik oka a természetes piaci koncentráció, hiszen önmagukban kis, ám már nagy számban működő, jellemzően projektcégekről van szó. A másik ok, hogy ezeknek a kis vállalkozásoknak egy részét gyakran azért alapították a valójában nagyobb teljesítmény tulajdonlására készülő befektetők, mert a fél megawatt alatti létesítmények építéséhez – ha a termelt áramot a támogatási rendszeren belül akarják eladni – csak engedélyt kellett kérni az energiahivataltól, tenderen versenybe szállni nem kellett. Végül olyan befektetők is vannak bőséggel, akik eleve eladásra szánták a megszerzett naperőmű-telepítési engedélyüket, vagy a már felépített, esetleg működő naperőművüket, akár a teljes céggel együtt.

Ez utóbbi jelenségre a 24.hu már két éve felhívta a figyelmet, amikor online apróhirdetésekben botlott naperőmű-engedélyeket kínálókba.

Fotó: MTI/Varga György

Akkori értesülése szerint a vállalkozók a néhány 100 ezer forintos költséggel megszerzett, a kötelező átvételi rendszer (KÁT) használatára jogosító engedélyeiket 7–20 millió forintért tudták eladni. Ezen engedélyeket mára még inkább felértékeli az a tény, hogy ilyeneket a megújuló alapú termelés támogatási rendszerének megváltozása miatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csak 2016 végéig adhatott ki.

Az akkori év végi hajrában mintegy kétezren jutottak ilyen engedélyhez.

Az egy nagy tulajdonosból és több kis termelő cégből álló vállalkozási szerkezetre jó példa a luxemburgi kézben lévő Pannonia Bio Zrt. A társasághoz tartozó, dunaföldvári Pannonia Solar Zrt. több olyan vállalkozást ellenőriz a múlt év dereka óta, amelyek neve Heliosszal kezdődik, a nevük második tagja pedig Erste, Dritte, Vierte (és mások), vagyis közös alapításúak lehetnek.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

felvásárlás napelem energia cégek projekt
Kapcsolódó cikkek