Cégvilág

Új, kombinált ciklusú, gázüzemű erőművet építene a BorsodChem

A BorsodChem növekvő energiaigényét termelésének bővülése is indokolja.

Meglévő erőműve közelében egy újabbat létesítene a BorsodChem (BC)

– tudta meg a Világgazdaság. A beruházásra a vegyipari társaság leányvállalata, a BC-Therm Kft. készül, amely 2001 óta teljes egészében kielégítette anyacége hőenergia-igényét, gőz előállításával. Az új létesítményre azért van szükség, mert a Borsod­Chem növelni kívánja hő- (gőz) és áramtermelését, ehhez pedig egy kapcsolt hő- és villamosenergia-előállító (angol elnevezésének rövidítéséből CHP) típusú ipari erőmű kell. A többletként előállítandó hő és áram túlnyomó részét is a BorsodChem használná fel.

Forrás: MTI / Vajda János

A még környezetvédelmi engedélyre váró erőmű a tervek szerint évente 437 ezer megawattóra áramot és 1226,4 ezer tonna gőzt lenne képes előállítani. Mindehhez lenne egy 49,9 megawatt elektromos kapacitású gázturbinája és generátora a szükséges berendezésekkel.

A kiválasztott, SGT–800B3 típusú turbina a németországi Siemens terméke. Az erőműnek része a kipufogógáz-elvezető rendszer, a hőhasznosító generátor, az elektromos, a műszaki és a földgázellátó rendszerek. A beruházás az elképzelések szerint 2020 harmadik negyedében indul, a próbaüzem bő egy évre rá, 2021 utolsó negyedében várható, és még ugyanabban a negyedévben megkezdődne az üzemszerű termelés.

A BorsodChem növekvő energiaigényét termelésének bővülése is indokolja. A Világgazdaság tavaly no­vemberi cikke szerint – amelyben a társaság két vezetője nyilatkozott – a BC két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik, ezeknek köszönhetően az idén egy új termékkel állna elő, jövőre pedig kiváltaná az egyik olyan alapanyag importját, amely Kínából érkezik.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Borsodchem vegyipar
Kapcsolódó cikkek