Cégvilág

Olajat és gázt talált a Mol az Északi-tengeren

Norvégia dél-nyugati partjaitól mintegy 200 kilométerre szénhidrogént talált a Mol – közölte szerdán a cégcsoport.

A Mol-csoport 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a MOL Norge AS és partnerei olajat és gázt találtak a PL820S jelzésű koncessziós területen

– olvasható a BÉT honlapjára felkerült közleményben. A mező az Északi-tengeren található, Stavanger-től 200 kilométerre nyugatra.

A kutatófúrással maximálisan elért, tengerszinthez viszonyított kútmélység 2,652 méter volt. A fúrás során több kőzetrétegben is találtak szénhidrogénekre utaló nyomokat, amelyek a triász korú Skagerrak homokkövet sikeresen tesztelték – olvasható a közleményben.

Illusztráció – Fotó: Shutterstock

A próbakút maximális hozama napi 550,6 köbméter (3463 hordó kőolajegyenérték) volt.

A szénhidrogénvagyont a szakértők 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közöttire becsülik.

A gazdaságosság meghatározásához szükség lehet további lehatároló kutak fúrására.

A MOL Norge 40 százalékos érdekeltséggel a PL820S koncessziós terület operátora a következő cégekkel partnerségben: Lundin Norway AS (40 százalék), Wintershall Dea Norge AS (10 százalék) és Pandion Energy AS (10 százalék).

A Mol-csoport 2015-ben kezdte meg működését Norvégiában az Ithaca Petroleum Norge 100 százalékos tulajdonjogának megszerzésével. A kutatófúrási program 2018-ban indult, miután a Mol rekordidő alatt kapta meg az üzemeltetésre való engedélyt a szigorúan szabályozott környezetben. A MOL Norge fókuszában a kutatási tevékenység áll, amelynek célja új szénhidrogénkészletek feltárása. A norvégiai potenciális készletek lehetőséget biztosíthatnak a Mol-csoport számára az organikus növekedésre és készletpótlásra.

olaj Mol olajipar
Kapcsolódó cikkek