Cégvilág

Sinkó Ottó: amelyik cég túléli, örülhet

A Videoton Holdingnak nincs adóssága, és jelentősek a tartalékai, ezért a vezérigazgató-társtulajdonos szerint a csoport a válság után újra fel tud majd pörögni. Sinkó Ottó rámutatott arra az összefüggésre, hogy minél sikeresebb a koronavírus terjedésének visszaszorítása, annál tovább tart a járványhelyzet.

Ez az év elúszott. Azok a cégek, amelyek egyáltalán túlélik, örülhetnek majd, amelyek pedig kisebb veszteséggel zárnak 2020-ban, büszkék lehetnek az eredményeikre – erről a Videoton Holding Zrt. vezérigazgató-társtulajdonosa, Sinkó Ottó nyilatkozott a Világgazdaságnak. Hozzátette, hogy természetesen lesz néhány kivétel, főképp az olyan társaságok, amelyek éppen azt nyújtják, ami a válságban kelendő. A Videotonról elmondta, hogy a vállalatcsoport a magyar gazdaság legstabilabb szereplői közé tartozik: nincs adóssága, és jelentősek a tartalékai.

Ezért megalapozottan hisszük, hogy a válság elmúltával újra teljesen fel tudunk majd pörögni. Nem prognosztizálok érdemi változást az iparági portfóliónk arányaiban sem, az elektronika és az autóipar dominanciája megmarad

– közölte.

Sinkó Ottó
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A járvány kapcsán úgy véli, hogy annak várható hosszát a közvélemény hajlamos alábecsülni, sokan – teljesen irreálisan – néhány hétben reménykednek. Ezt a téves forgatókönyvet a csupán néhány hétre meghirdetett céges leállások is erősítik, amelyek szerinte ennél hosszabb ideig tartanak majd. Hangsúlyozta, hogy a vírus magyarországi lecsengéséhez, mint Kínában is, három-öt hónapra lesz szükség. „Fontos megérteni, hogy minél sikeresebb a terjedés visszaszorítása, annál tovább tart a járványhelyzet, de annál kevesebben fognak meghalni, mivel mérséklődik az egészségügyi rendszer túlterheltsége.”

A kormány eddig meghirdetett gazdaságvédelmi lépéseit úgy értékelte, hogy e téren a körülményekhez képest egyelőre jól állunk.

Egy intézkedést azonban nagyon hiányol, szerinte a kormányzatnak állást kellene foglalnia, hogy mit tesz azoknak a termelő vállalkozásoknak és a dolgozóiknak az érdekében, amelyek hosszú, akár több hónapos leállásra kényszerülnek, de a kiadható, fizetett szabadság már elfogyott.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

járvány Sinkó Ottó gazdasági védelem koronavírus Videoton Holding Zrt.
Kapcsolódó cikkek