Cégvilág

Megcsonkította a járvány a fesztiválszezont

Elmarad a fesztiválok nyári főszezonja, mivel a járvány miatt rendezvénystop van érvényben. Kérdés, hogy az őszre csúszó programdömpingre mennyien lesznek vevők.

Két hónapra igyekeznek most besűríteni félévnyi kínálatot a koncert- és fesztiválszervezők. Nem mindent lehet azonban megmenteni, a legnagyobb fesztivál, a Sziget például az idén biztosan elmarad, akárcsak a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound. A nyári fesztiválszezont indító Fishing on Orfű illetékesei már hetekkel ezelőtt, elsőként jelentették be, hogy átszerveztek mindent, a tervezett 160 produkcióból öt kivételével az összes előadást át tudták tenni az augusztus 26–30. közötti új időpontra. Az orfűi szervezők nem véletlenül választották augusztus utolsó teljes hetét, bíznak benne, hogy az évek óta telt házas program új időpontjára minél több bérletes és napijegyes átcsekkol.

Minden esemény szervezői – az őszig ugyancsak elmaradó színházi előadásokhoz hasonlóan – lehetőséget biztosítanak a befizetett összeg támogatásként történő felajánlására is az esetleg távol maradóknak. Egyelőre sem az efféle közönségtámogatások, sem az elmaradó vagy veszteséggel záruló rendezvények remélt állami kártalanításának összegéről nincs információ. A Magyar Fesztivál Szövetség már korábban azt közölte, hogy a 80 milliárd forintos fesztiválpiac nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére egy vis major kompenzációs büdzsé felállítását kezdeményezik.

Mindenesetre az augusztus 15-ig meghirdetett rendezvényszervezési moratóriummal új fejezet nyílt a szervezők számára, akik így konkrét időpontokkal tudnak végre számolni. Azt viszont most még nem lehet kiszámolni, hogy az addig elmaradó események miatt mennyi lesz a tényleges veszteség, mennyi a kieső bevétel – nyilatkozta Gerendai Károly, a Budapest Park társtulajdonosa a Világgazdaságnak.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén például a kora őszi időszakban az eddigi programnapok megduplázásával, azaz a hét eleji estékre is koncerteket szervezve próbálják pótolni az augusztus közepéig kieső dátumokat. A kormányzati döntés nyomán megnyílt a jogi lehetőség, hogy a lemondott koncertek esetében a külföldi fellépőknek előlegben kifizetett díjakat visszakérhessék, ha nem sikerül új időpontra áttenni az előadást, a magyar művészekkel rendszerint utólagos elszámolást alkalmaznak. A cél persze elsősorban az események megtartása, hiszen az adhat lehetőséget legalább egy minimális profitot tartalmazó bevétel elérésére, különben hiába dolgozik idén a szektor, amely most esélyt kapott némi bevételszerzésre. A közönség reakciója viszont kiszámíthatatlan, a kiadási listáról elsők között szokták a kulturális költéseket lehúzni, úgyhogy kérdéses a megfelelő kereslet. Gerendai azon is aggódik, hogy egy szeptember végi hétfőn ugyanannyian lesznek-e kíváncsiak egy-egy koncertre, mint egy nyári szombaton lettek volna. Bérczes Anna, az Ördögkatlan Fesztivál sajtószóvivője is úgy véli, hogy bár duplán dolgoznak az idén, hiszen két időpontra szerveztek le mindent, nem tudhatják, hogy a várt 70-80 ezer résztvevő közül hányan tudnak és akarnak majd kimozdulni a tervezettnél hónapokkal később. Ezért is lesz az idei fesztiválbérlet érvényes a jövő évire is, ami az egyik opció.

A voucherré változó jegyek a turizmushoz hasonlóan a szórakoztatóiparban is az újrakezdés kezdőtőkéjévé változnak. Gerendai Károly szerint mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy a közönségnek legalább az a része ne kérje vissza a pénzét, amelynek megfelel az új koncertdátum. Bár az ősz rendkívül sűrű lesz, a rendezvényszervezők abban reménykednek, hogy a közönség addigra biztosan ki lesz éhezve a szórakozásra. Bár Gerendai Károly érthetőnek tartja, ha most sokan inkább a saját zsebükben szeretnék tudni az elővételes jegy árát, de ez például a Budapest Park esetében az eredetileg tervezett mintegy nyolcvan eseményre már eddig cirka 100 ezer értékesített jegy árának a kivonását és vele a cégkassza teljes összeomlását jelentené, hiszen az előzetes reklám- és szervezési költségektől az eladott jegyek után kifizetett értékesítési jutalékig és az áfáig számos tétel ki lett fizetve ebből a bevételből.

járvány fesztiválpiac
Ezek is érdekelhetik