Budapest turizmusának átfogó reorganizációs programra van szüksége az újrainduláshoz – javasolja Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. A Világgazdaságnak elmondta, hogy a kis létszámú szakmai rendezvények megrendezésének lehetőségét kérték a hivatásturizmus felélesztésének támogatására a kormánytól. A VIMOSZ a Magyar Rendezvényszervezők Szövetségével közösen jegyzett előterjesztését már eljuttatta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, és ígéretet kapott, hogy két héten belül iránymutatás születik a kérdésben. Az őszi rendezvénynaptárak tele vannak kérdőjelekkel, még sokan kivárnak, abban bízva, hogy megfelelő előírások betartása mellett megrendezhetik a jól fizető vendégkört vonzó rendezvényeket. A nemzetközi szakmai események a városlátogató, szabadidős turizmus híján még a korábbiaknál is fontosabb bevételi forrássá váltak, ráadásul elsőként ebben a szegmensben van esély a mozgolódásra. Zárt térben 200, szabadtéren 500 főben limitált vendégszámmal, a higiéniai protokoll betartása mellett a zenés-táncos szórakozóhelyek újranyitásának lehetőségét is megteremtené a pontos szabályozás.
A külföldi vendégforgalom megfelelő volumenű légi közlekedés híján még hosszú ideig nem ér a korábbi szint közelébe. Budapestre a külföldiek 50 százaléka repülővel érkezik, a nemzetközi vendégkör a városba látogatók 80 százalékát adja. Részletes felmérés még nem készült, de az már látható, hogy a hazai vendégkörre épülő vendéglátóhelyek tudtak igazán beindulni. „Ágazati szinten a májusi forgalom 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól” – mondta Gál Pál Zoltán. A SZÉP-kártyás fizetések összértéke nem csökkent, mivel jóval több volt a házhoz szállítás. Az idei nyár a már májusban beindult belföldi turizmusról fog szólni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ összesítése szerint a magyarországi szálláshelyekre a múlt hónapban – alapvetően a korlátozások feloldása után – 134 ezer vendég érkezett, akik 433 ezer éjszakát töltöttek el. A vendégek 94 százaléka belföldi volt, és a vendégéjszakák 82 százaléka is hozzájuk kötődik. SZÉP-kártyával májusban 477 millió forintot költöttek a szálláshelyeken, az összeg 67 százalékát szállodákban. Az előzetes foglalási adatok szerint a belföldi turizmus eredményei idén felülmúlják a korábbiakat. Az év első öt hónapjának eddigi mérlege vendégszámban 59,7 százalékos, a vendégéjszakák számában pedig 41,7 százalékos visszaesést mutat.
A vendéglátóhelyek többsége újra kinyitott, a szektorban foglalkoztatottak 60-70 százalékát a VIMOSZ adatai szerint tovább tudják foglalkoztatni, miközben 10–20 százalék között lehet azoknak az éttermeknek az aránya, amelyek nem tudták vagy nem fogják tudni túlélni a két hónapos leállást. Csapody Balázs étterem-tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke lapunknak arról beszélt, hogy a turisztikai centrumokban működő vidéki vendéglők berobbantak, óriási az érdeklődés: nyárra, sőt a felkapott helyeken már őszre szóló asztalfoglalások is vannak. A balatonszemesi Kistücsök éttermet működtető Csapody Balázs szerint érdemes biztosra menni, mert a védőtávolságok miatt most több étterem csökkentett befogadóképességű. A külföldi vendégekből élő fővárosi éttermek a város szállodaiparához hasonlóan még hosszabb ideig nem tudnak magukra találni. Biztató jel, hogy egyre több ország nyitja meg a határait. A vendéglátásban érdekeltek vidéken és a fővárosban egyaránt a járulékmentesség meghosszabbításában bíznak, hiszen nemcsak a kényszerpihenő, hanem az újranyitás is költséges időszak az ágazatban.
A pandémia egyik tanulsága, hogy át kell gondolni a működési metódusokat, mert a mostani járványhoz hasonló helyzet bármikor előfordulhat. Az elmúlt több mint két hónap minden vendéglátó vállalkozásnak sok millió forintos veszteséget okozott, de számos helyen adott alkalmat a stratégiaváltás kidolgozására, továbbképzésekre és a halogatott korszerűsítésekre.
„A visszatérő, nagy létszámú vendégkör egy részét kifejezetten a szolidaritás mozgatja, ennek megtapasztalása fontos és motiváló volt a vendéglátósok számára” – jegyezte meg a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.