Cégvilág

A hazai fogyasztók gyorsan visszataláltak az éttermekbe

Budapest turizmusának átfogó reorganizációs programra van szüksége az újrainduláshoz – javasolja Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. A Világgazdaságnak elmondta, hogy a kis létszámú szakmai rendezvények megrendezésének lehetőségét kérték a hivatásturizmus felélesztésének támogatására a kormánytól. A VIMOSZ a Magyar Rendezvényszervezők Szövetségével közösen jegyzett előterjesztését már eljuttatta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, és ígéretet kapott, hogy két héten belül iránymutatás születik a kérdésben. Az őszi rendezvénynaptárak tele vannak kérdőjelekkel, még sokan kivárnak, abban bízva, hogy megfelelő előírások betartása mellett megrendezhetik a jól fizető vendégkört vonzó rendezvényeket. A nemzetközi szakmai események a városlátogató, szabadidős turizmus híján még a korábbiaknál is fontosabb bevételi forrássá váltak, ráadásul elsőként ebben a szegmensben van esély a mozgolódásra. Zárt térben 200, szabadtéren 500 főben limitált vendégszámmal, a higiéniai protokoll betartása mellett a zenés-táncos szórakozóhelyek újranyitásának lehetőségét is megteremtené a pontos szabályozás.

A külföldi vendégforgalom megfelelő volumenű légi közlekedés híján még hosszú ideig nem ér a korábbi szint közelébe. Budapestre a külföldiek 50 százaléka repülővel érkezik, a nemzetközi vendégkör a városba látogatók 80 százalékát adja. Részletes felmérés még nem készült, de az már látható, hogy a hazai vendégkörre épülő vendéglátóhelyek tudtak igazán beindulni. „Ágazati szinten a májusi forgalom 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól” – mondta Gál Pál Zoltán. A SZÉP-kártyás fizetések összértéke nem csökkent, mivel jóval több volt a házhoz szállítás. Az idei nyár a már májusban beindult belföldi turizmusról fog szólni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ összesítése szerint a magyarországi szálláshelyekre a múlt hónapban – alapvetően a korlátozások feloldása után – 134 ezer vendég érkezett, akik 433 ezer éjszakát töltöttek el. A vendégek 94 százaléka belföldi volt, és a vendégéjszakák 82 százaléka is hozzájuk kötődik. SZÉP-kártyával májusban 477 millió forintot költöttek a szálláshelyeken, az összeg 67 százalékát szállodákban. Az előzetes foglalási adatok szerint a belföldi turizmus eredményei idén felülmúlják a korábbiakat. Az év első öt hónapjának eddigi mérlege vendégszámban 59,7 százalékos, a vendégéjszakák számában pedig 41,7 százalékos visszaesést mutat.

A vendéglátóhelyek többsége újra kinyitott, a szektorban foglalkoztatottak 60-70 százalékát a VIMOSZ adatai szerint tovább tudják foglalkoztatni, miközben 10–20 százalék között lehet azoknak az éttermeknek az aránya, amelyek nem tudták vagy nem fogják tudni túlélni a két hónapos leállást. Csapody Balázs étterem-tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke lapunknak arról beszélt, hogy a turisztikai centrumokban működő vidéki vendéglők berobbantak, óriási az érdeklődés: nyárra, sőt a felkapott helyeken már őszre szóló asztalfoglalások is vannak. A balatonszemesi Kistücsök éttermet működtető Csapody Balázs szerint érdemes biztosra menni, mert a védőtávolságok miatt most több étterem csökkentett befogadóképességű. A külföldi vendégekből élő fővárosi éttermek a város szállodaiparához hasonlóan még hosszabb ideig nem tudnak magukra találni. Biztató jel, hogy egyre több ország nyitja meg a határait. A vendéglátásban érdekeltek vidéken és a fővárosban egyaránt a járulékmentesség meghosszabbításában bíznak, hiszen nemcsak a kényszerpihenő, hanem az újranyitás is költséges időszak az ágazatban.

A pandémia egyik tanulsága, hogy át kell gondolni a működési metódusokat, mert a mostani járványhoz hasonló helyzet bármikor előfordulhat. Az elmúlt több mint két hónap minden vendéglátó vállalkozásnak sok millió forintos veszteséget okozott, de számos helyen adott alkalmat a stratégiaváltás kidolgozására, továbbképzésekre és a halogatott korszerűsítésekre.

„A visszatérő, nagy létszámú vendégkör egy részét kifejezetten a szolidaritás mozgatja, ennek megtapasztalása fontos és motiváló volt a vendéglátósok számára” – jegyezte meg a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

VIMOSZ Pannon Gasztronómiai Akadémia
Ezek is érdekelhetik