Cégvilág

Jól fizetett az égbolt az államnak

Több mint 1,8 milliárd forint adózott eredménnyel zárt 2019-ben a HungaroControl, az állami tulajdonos egymilliárd forint osztalékot vesz ki.

Két százalékkal, 36,3-ről 37,12 milliárd forintra nőtt a Hun­garoControl Zrt. nettó ár­be­vétele 2019-ben 2018-hoz képest – derül ki az állami tulajdonú szolgáltató beszámolójából. A társaság főtevékenysége a légi forgalmi irányítás, ennek három fő üzletága van: a Magyarország felett átrepülő forgalom irányítása, a budapesti Liszt Ferenc repülőtér terminálirányítása, és a koszovói magaslégtér átrepülő forgalmának kezelése. A tavalyi árbevétel több mint 98,8 százalékát – ez 36,67 milliárd forint, szemben a 2018-as 35,81 milliárddal – a légi forgalmi díjak adták.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A növekedés azért is örömteli, mert a légi forgalmi díjból származó bevételt részben a légi forgalom alakulása határozza meg, ebben pedig az előző év némi elmaradást hozott a bázishoz (amely abszolút rekordot produkált) képest, elsősorban az átrepülő forgalom csökkenése (2,3 százalék) miatt. A ferihegyi repülőtér forgalma viszont 6,8 százalékkal emelkedett – elérte a 122,2 ezres mozgásszámot –, és megközelítette a 2006-os csúcsévet.

A HungaroControl 2019-ben 909 ezer légi járművet irányított a hazai ellenőrzött légtérben, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban. A magyar és a koszovói magaslégtérben együtt 1,08 millió gépet kezelt, ez 1,08 százalékos növekedés. A magyar légtér forgalmi trendjei jelentősen eltérnek az általános európaitól, aminek az az oka, hogy a low cost és az öböl menti arab légitársaságok folyamatosan terjeszkednek a térségben. A Wizz Air és a Ryanair adta a terminálbevétel 39 százalékát, eközben a hagyományos légitársaságok aránya apad. A beszámoló szerint az útvonal-irányítási üzletágban 8, a terminálirányítási üzletágban 26, a koszovói irányítás üzletágban pedig a bevételek 6 százaléka belföldi vevőktől, azaz magyarországi székhelyű légitársaságoktól származik. A személyi jellegű ráfordítások 8 százalékos (egymilliárd forintos) pluszt mutatnak a bérköltség emelkedése miatt. A tavalyi záró létszám 796 volt, a 2018-as 757.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

2019 beszámoló HungaroControl Zrt.
Kapcsolódó cikkek