Jelentősen nőtt és a 104 milliárd forintot is meghaladta tavaly Magyarország legnagyobb baromfipiaci szereplőjének, a családi tulajdonú Master Good cégcsoport két meghatározó tagjának, a baromfifeldolgozó Master Good Kft.-nek és anyavállalatának, a Baromfi Coop Kft.-nek az együttes árbevétele, és a két társaság összesített adózott eredménye is az előző évinél nagyobb, 6,71 milliárd forint lett.
A cégcsoport tulajdonosai körülbelül öt évvel ezelőtt határozták el, hogy az európai méretekhez viszonyítva középméretű csirkevágó üzemek kategóriájából belépnek a nagy kibocsátású, hatékony baromfifeldolgozó üzemek táborába – mondta a Világgazdaságnak a cégcsoportban tulajdonos Bárány László, a Master Good és a Baromfi Coop ügyvezetője. E cél eléréséhez az akkor óránként 9500-10 ezer darabos vágóüzemi kapacitást előbb 12 ezresre növelték, és mivel látszott, hogy a bővülésnek van piaca, átálltak a két műszakos, hatnapos munkarendre. Tavaly a harmadik negyedévre érték el az óránkénti 15 ezres kapacitást, ami volumen- és árbevételugrás volt 2018-hoz képest – magyarázta. A Baromfi Coop tevékenysége a vágóüzem kapujáig tart: a cég 37 telephelyen tevékenykedik, vagyis szülőpárokat tenyészt, tojásokat keltet, brojlercsirkéket hizlal, takarmánykeverőket üzemeltet. A cég tevékenysége már a szántóföldön kezdődik, hiszen a takarmány-alapanyagot – saját és bérelt föld nélkül – csaknem ötszáz szabolcsi és borsodi termelővel integrációban állítja elő.
Tavaly 63,4 millió csirkét vágtak, ezeknek hozzávetőlegesen az egyharmada volt saját termelésű, és a maradék kétharmada is olyan tenyészcsirke volt, amelyhez a naposcsibét a cégcsoport adta, és 30-40 százalékához a tápot is ők biztosították. Hamarosan már az összes csirkét saját táppal láthatják el, mivel július közepén adják át Nyírmadán Közép-Európa legnagyobb takarmánykeverőjét, amelynek a kapacitása 380 ezer tonna, vagyis a teljes magyarországi keveréktakarmány-gyártás több mint tizedét biztosítja majd.
Bárány László szerint ez a kapacitás két éven belül csúcsra lesz járatva. „Ha az idén nincs a Covid-járvány, akkor 72-73 millió csirkét vágtunk volna, így ez most 66-67 millió lesz. Jövőre viszont már meg akarjuk közelíteni a 80 milliót, és ezt a nyírmadai üzem éppen ki tudja majd szolgálni” – mondta.
A takarmánykeverő úgynevezett barnamezős beruházásban épül, itt jelenleg is gyárt takarmányt a Baromfi Coop, viszont az évi 75 ezer tonnás kapacitás a július 15-én két új vonal termelésbe állításával 260 ezer tonnára, majd a várhatóan az év végén elkészülő újabb üzemegységgel 380 ezer tonnára bővül. A beruházás teljes költsége 5,3 milliárd forint, amelyből 1,35 milliárdot a korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium biztosított, a fennmaradó összeg egyik fele saját forrás, a másik pedig hitel – mondta a Világgazdaságnak Bárány László.
A csirkenevelő kapacitás tekintetében az a cél, hogy 2024-re a jelenlegi egyharmadról kétharmadra növeljék a saját előállítás arányát, de az integráltság száz százalék lesz. „Olyan partnerekkel dolgozunk, akik tisztességes, komoly szakmai munkát végző termelők. Bátorítjuk őket a beruházásokra, mi pedig már a fejlesztésbe is beszállunk szakmai tanácsadással” – írta Bárány László arról, hogy miként teljesítik ki az integrációt.
A koronavírus-járvány miatt az idei eredmény 1,5-2 milliárd forinttal lesz alacsonyabb a tavalyinál. Például az európai McDonald’s éttermek – amelyek csirkehúsigényének 21 százalékát a Master Good elégíti ki – bezárása is hozzájárult ahhoz, hogy heti 500 tonna csirkehús maradt egyik pillanatról a másikra rajtuk, amelynek a tárolását meg kellett oldani. „Ez nem roppantotta meg a céget, elkezdtünk az észszerűség határain belül lassítani” – mondta Bárány László. Dolgozóik közül 230 kölcsönzött munkaerőtől kellett megválniuk, de Európa újraindulásával a múlt héten már elkezdték visszavenni őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.