Cégvilág

Saját csipet tesz a Macekbe az Apple

Az új processzorokkal készült eszközök azonban csak 2021-ben érkeznek.

Várhatóan a június 22-én kezdődő WWDC fejlesztői konferenciáján jelenti be az Apple, hogy saját csipekkel látja el a Mac számítógépeket is, lecserélve az eddigi Intel-megoldást. Bár a Bloomberg beszámolója szerint

az új processzorokkal készült eszközök csak 2021-ben érkeznek,

az egyelőre Kalamata néven futó projekt bejelentésével valószínűleg azért sietnek a cégnél, mert a fejlesztőknek is fel kell készülniük az új hardverhez történő alkalmazkodásra. A beszámolók szerint a japán SoftBank csoporthoz tartozó Arm nevű cégtől licencelt technológián alapuló csip nagyobb teljesítményt és kisebb energiafelhasználást tesz majd lehetővé az eddigi inteles megoldáshoz képest.

Fotó: Shutterstock

A Mac számítógépekbe kerülő új processzor ugyanazon a technológián alapul majd, mint amelyet az iPhone-ok és az iPad-ek esetében használt csipeknél is alkalmaztak. A beszámolók szerint a grafikus képességekben és a mesterséges intelligencia támogatásában is új szintet hoz majd az Arm-alapú csip.

A Mac számítógépek 36 éves történetében első alkalommal használnak majd az Apple által tervezett processzorokat,

és az elmúlt évtizedekben mindössze kétszer cserélték le a csipeket. Az első alkalomra az 1990-es évek elején került sor, amikor a Motorola technológiájáról a PowerPC megoldására váltottak, majd Steve Jobs a 2005-ös WWDC-n jelentette be, hogy 2006 januárjától Intel-alapú Macek érkeznek. Az Apple jelenleg a személyi számítógépek piacának mintegy tizedét tudhatja magáénak, így a mostani lépés azért nem lesz túlságosan nagy érvágás a szektor legnagyobb csip-beszállítójának számító Intel számára. Az idei WWDC-n várhatóan több operációs rendszer – iOS, iPadOS, tvOS, watchOS – frissítését is bejelenti majd a társaság, és egyes beszámolók szerint elképzelhető, hogy egy új iMackel is megismerkedhetnek majd az érdeklődők az idén az online térbe költöző eseményen.

processzor MÁC Apple
Kapcsolódó cikkek