Cégvilág

Alig javul a globális atombiztonság

Az elmúlt két évben világszerte jelentősen lelassult a radioaktív anyagok őrzésének és a nukleáris létesítmények szabotázs elleni megvédésének erősítése egy felmérés szerint. Magyarországon így is az egyik legerősebb az atombiztonság.

Magyarország a vizsgált 154 ország közül a hatodik legjobb helyre került annak alapján, hogy lopás ellen mennyire védettek a létesítményeiben lévő nukleáris anyagok. Abból a szempontból ötödik lett 47 ország listáján, hogy a nukleáris létesítményei mennyire tudnak ellenállni egy esetleges szabotázsnak.

Magyarország az előbbi összevetésben 90 pontot szerzett meg a Nuclear Security Index (NSI) 100 pontjából, az utóbbiban pedig 84-et. A vizsgálatot a Nuclear Threat Initiative (NTI) végezte. Az Országos Atomenergia Hivatal közleménye kiemeli, hogy az ötödik alkalommal elvégzett felmérésben az idén először a nukleáris anyagok mellett más radioaktív anyagok védettségét is vizsgálták.

Fotó: Földi D . Attila / VG

Ám nem volt elégedett az NTI. Mint honlapján rámutatott, az elmúlt két évben világszerte jelentősen lelassult a nukleáris biztonság erősítése, holott 2012 és 2018 között még jelentős volt az előrelépés. A szervezet a lendületvesztést a nukleáris biztonsági csúcstalálkozó 2016-os lezárulásával, illetve más magas szintű nemzetközi összefogás kényszerítő erejének hiányával magyarázza.

E hiány éppen olyan időszakban jelentkezik, amikor a terroristaerők erősödnek, nő az internetes támadások veszélye, és még geopolitikai tényezők – mint a koronavírus-járvány – is nehezítik a nemzetközi együttműködést.

Így azután, bár sok országban szigorították a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozást, és támogatták a globális normák szigorítását, számos helyen és globálisan is romlott a 17 részterület alapján vizsgált indexek értéke. Nem szerzett pluszpontot semmilyen területen 2018 óta a nyolcvan helyszínén vizsgált Magyarország sem.

 

A teljes cikk a világgazdaság szerdai számban olvasható

nti nukleáris biztonság
Kapcsolódó cikkek