Cégvilág

Gyógyszerészt is lasszóval kell fogni

Nem újdonság, hogy az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre.

Az idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán, míg tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a Világgazdaságnak jelezte: hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint az újonnan nyilvántartásba vettek létszámára is ez jellemző. Nem újdonság, hogy az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre. A Szinapszis Kft. kutatása szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken.

Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Érzékenyen érinthet több gyógyszertárat is 2025-től az előírás, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik – bocsátotta előre Marjai Tamás. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek élveznek majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket. A HGYSZ azonban jogszabály-módosítást javasolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), mondván, méltányosabb lenne a szabályozás, ha a gyógyszerészek nagyobb része kapna mentességet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A javaslat része, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, de az Emmi ezt elutasította. A törvény azt mondja ki, hogy megfelelő szakképesítéssel kell a gyógyszertárvezetőknek rendelkezniük, csakhogy Marjai Tamás szerint jelenleg húszféle szakképesítés szerezhető meg a szakgyógyszerész-képzésben, és nem tudni, mely szakirányok felelnek meg az előírásnak. Ezért a HGYSZ arra kérte a szaktárcát, hogy ezeket a részleteket rendeletben rögzítse.

Évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egy korábbi háttérbeszélgetésen.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Marjai Tamás gyógyszertár gyógyszerész patikus patika Hankó Zoltán HIÁNY
Kapcsolódó cikkek