Cégvilág

Izmos robot dolgozik az orosházi síküveggyárban

Az orosházi síküveggyárban szükségessé vált egy gyors és hatékony üvegrakodási rendszer kialakítása, amely mindenben megfelel a követelményeknek.

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere – közölte a vállalat.

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt.

A világ különböző országaiban 25 float-üveg (síküveg) gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üveg felületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket.

A vállalat üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban.

Fotó: Guardian GlassAz orosházi síküveggyárban szükségessé vált egy gyors és hatékony üvegrakodási rendszer kialakítása, amely mindenben megfelel a követelményeknek.

Közös munka és az ABB gripperes robotja volt a siker kulcsa

Alapos egyeztetések után az ABB IRB 8700 gripperes robot, minden kihívásnak megfelelt. A gripper egy vákuumos fogó-szerkezet, melyből 16 darabot szereltek fel a robotra. A fogószerkezetben keletkező vákuum segítségével a robot 12-16 ponton fogja meg az üvegtáblát és tudja a vákuum által keltett erővel tartani.

A legnagyobb kihívást éppen ez okozta. Teljesen máshol és más erővel kell megfogni egy papírvékony, alig néhány kilós hatalmas üvegtáblát, mint egy akár 8 m2-es, több száz kilogrammos üveget.

A megfogott és a vákuummal tartott üvegtáblát a robotnak milliméter pontosan kell úgy a helyére tenni, hogy közben az álló üvegtáblát el kell forgatni fekvő helyzetbe. A folyamat közben az üvegnek sérü-lésmentesnek kell maradnia.

A projektben az ABB már a kezdeti lépésektől együtt dolgozott az Entra-Sys Kft.-vel és a 3i Kft.-vel, mely segített a mecha-nikai munkákban és a vezérlési feladatokban. Az üzembehelyezésig rengeteg tesztelésen, szimuláción keresztül vezetett az út, míg végül tökéletesítették a hatalmas üveglapokat megtartó fejet.

Az új üvegtábla rakodási rendszer erőssége, hogy a hatalmas – akár 2600 milliméterszer 3210 milliméteres táblákat – akkor is biztonságosan, és gyorsan tudja függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe rakni, ha az üveg 16 milliméter vastag (ez az üvegtábla 350 kilós) és akkor is, ha mindössze 2 milliméteres, leheletvékony üvegtábla mozgatása a feladat.

Az ABB robotja egy forgó állványról egyesével szedi le ezeket a hatalmas táblákat úgy, hogy az üvegeket a típusuknak megfelelő helyre rakja, miközben kiválasztható, hogy melyik oldaluk nézzen felfelé.

Ehhez szükség volt arra, hogy a legap-róbb részletekig ki legyen számolva az egyes üvegekhez tartozó lerakási pálya és meg legyen határozva, hogy a különböző táblákkal dolgozva a robot milyen gyors és milyen irányú irányváltoztatásokat tehet.

A tervezés egyik fontos eleme volt, hogy az üveg sarkai semmihez ne érjenek hozzá, illetve figyelni kellett, hogy a vákuum miatt összetapadó üvegtáblák a leemeléskor ne sérüljenek, és ne törjenek el. Lerakáskor a vákuumtappancsok légrobbantással engedik helyére a táblákat.

ABB síküveg Guardian Glass
Kapcsolódó cikkek