Cégvilág

Keverhetik Paks II. betonját

Megépülhet a Paks II. Zrt. telephelyén annak betonkeverőnek a vezénylő épülete, amelyre a két új atomblokk építéséhez lesz szükség.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta az építési engedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére egy betonkeverő üzem vezénylő épületének építésére, továbbá a hozzá kapcsolódó gépjármű-mérleg telepítésére.

A létesítményekre a paksi 5. és 6. nukleáris blokk építése során lesz szükség. A kivitelezés során meg kell felelni a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről, és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló kormányrendeletnek, így például a „sajátos építményre” vonatkozó előírás szerinti e-építési naplót kell vezetni.

Gondoskodni kell egy egy olyan független műszaki szakértő közreműködéséről is, aki a munkafeladat lezárásakor felelős nyilatkozatot ad az építési és szerelésre vonatkozó, a nukleáris biztonság szempontjából előírt követelmények kielégítését bizonyító minőségügyi dokumentumok teljeskörűségéről és hitelességéről, valamint arról, hogy a szerkezetek a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasak.

A hivatal további, számos szakmai és biztonsági jellegű kikötésén túl jelezte:

az építési engedélyt határozott időre, 2023. július 27. napjáig adta meg,

a betonkeverő üzem vezénylő épületének tervezett élettartama pedig 10 év. A határozat végleges és végrehajtható. Az engedély alapja a Paks II. Zrt. által május 18-án beadott, a társaságnak hiánypótlásra visszaküldött, majd általa július 22-én kiegészített kérelem.

Fotó: Paks II. zrt

A Paks II. Zrt. fő célja

  • az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése,
  • a szükséges engedélyek beszerzése,
  • a beruházás lebonyolítása,
  • majd az új blokkok üzemeltetése.
  • A társaság honlapja hangsúlyozza, hogy a paksi projekt jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához.

    A Magyarországon termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát a jelenleg működő atomerőmű állítja elő,

    de ennek üzemideje 2032-37 között lejár.

    A két új paksi blokk éppen a leállítandó erőmű pótlására hivatott. Az építkezésen, annak csúcsidőszakában mintegy nyolcezren dolgoznak majd, de további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatok elvégzésére országszerte.

    Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hiszen a kellő mennyiségű áram az országhatáron belülről lesz biztosítható, így csökkenhez az ország függése az áramimporttól.

    Az atomerőművek működése nem jár szén-dioxid-kibocsátással.

    betzonkeverő Paks II. OAH
    Kapcsolódó cikkek