Cégvilág

Kínából telepített haza gyártást a T-Plasztik Kft.

A távol-keletről történő áttelepítéshez a kormány munkahelymegtartó támogatása is hozzájárult. Folyika gépbeszerzés, szeptemberben készülhetnek el az első minták.

Kínai gyártást telepítettünk Magyarországra a munkahelymegtartó támogatás segítségével, gumi arcvédővel rendelkező, biztonságtechnikai univerzális maszkokat fogunk készíteni – mondta a Világgazdaságnak Kerekes Attila, a T-Plasztik Kft. működésért felelős igazgatója. A gépbeszerzésnél tart a folyamat, szep-tember elején lesznek készek az első minták, ezután indulhat a sorozatgyártás. Kerekes Attila hozzátette: az állami támogatás 50 százalékos intenzitású, nagyjából 220 millió forintos volt, ebből frissítették a gépparkjukat. A közgazdászok a koronavírus hatására az ellátási láncok rövidülését várják, vagyis a nemzetközi nagyvállalatok távol-keleti gyártósorok helyett közelebbi helyszínt keresnek majd termékük előállításához. A kelet-közép-európai, ezen belül magyarországi gyártás jó helyszín lehet a nagyvállalatoknak, mivel a munkaerőköltségek még mindig számottevően alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, mégis uniós előírások mellett, aránylag közelről szállíthatók a termékek.

A vevők kivárnak. Az autóipar szenvedte meg leginkább a koronavírus-járvány hatását, a többi szegmensben mérsékeltebb visszaesést tapasztaltunk – magyarázta a T-Plasztik üzemeltetésért felelős igazgatója. Saját terméket nem értékesít a vállalat, beszállítóként működik. A magyarországi autógyártók 70 százalékának gyárt a T-Plasztik alkatrészeket, emellett az energetika, a háztartási gépek gyártása, a biztonságtechnika és a bútoripar beszállítójaként is érdekelt. Külföldre az autóipari értékesítés minimális, inkább a háztartási ipari, biztonságtechnikai és erdőgazdálkodási célú a jellemző. Kerekes Attila kitért arra, hogy amikor tavaly májusban tűzeset történt a cégnél, már folyamatban volt a Gazdaságfejlesztési és az Észak-alföldi operatív program keretében benyújtott igényeik elbírálása, így a pozitív eredménynek köszönhetően az elpusztult gépeket aránylag hamar helyettesítették, és szeptemberre a gyártás a korábbi szintre emelkedhetett.

A tűzeset valamennyire befolyásolta a T-Plasztik eredményét, a tavalyi értékesítés 1,6 százalékkal

– 118 millió forinttal – maradt el a 2018-astól, a nettó árbevétel 7 milliárd 74 millió forint volt – derül ki a vállalat éves beszámolójából. A gumigyártó-épület a gyártósorokkal együtt megsemmisült, és a felújított szivacsgyártó-épület gépei is porig égtek. A mérsékelt bevétel egyértelműen a 12,7 százalékkal csökkenő exportnál látszik, a belföldi értékesítés 1,8 százalékkal nőtt. A nettó árbevétel 78,8 százaléka a belföldi értékesítésből származott tavaly, ami enyhe átrendeződés a 2018-as 76,1 százalékhoz képest. A beszámolóból kiderül, hogy az Electrolux porszívó- és fagyasztógyár 2020-as kivonulása miatt a jövőbeni költségekre 30 millió forint céltartalékot különített el a T-Plasztik.

Ezek is érdekelhetik