Cégvilág

Most derül ki igazán, milyen a Huawei a Google nélkül

Lejárt az átmeneti licenc időszaka is, így nemcsak az új Huawei készülékek, de a régebbiek is elveszítették Google-támogatásukat.

Az átmeneti licenc lejárt, ami azt is jelentheti, hogy nemcsak az új, de az amerikai tiltás előtt forgalomba került készülékek Google-támogatása is megszűnik – írja cikkében a The Washington Post.

Mióta csak feketelistára került az Egyesült Államokban, a Huawei mindent elkövet annak érdekében, hogy legnagyobb bevételét generáló termékeit a piacon tartsa. E vállalkozása eleinte sikeresnek bizonyult, hiszen 2019 májusától 25 százalékkal tudta növelni eladásait.

Ezt az a körülmény sem vetette vissza különösebben, hogy a kontinensen betiltották a telefonok forgalmazását. Még annak dacára is, hogy az új Huawei készülékek számára már nem volt elérhető a Google-támogatás.

A Mate 30 volt a Huawei első Google nélküli zászlóshajója

Az okostelefonok és a vállalat más fogyasztási cikkek a Huawei tavalyi bevételének közel felét tették ki. De a népszerű alkalmazásokhoz való hozzáférés nélkül ezek a telefonok sokkal kevésbé vonzóak az ügyfelek számára világszerte.

Most azonban lejárt a régebbi készülékekhez biztosított átmeneti licenc is, így már azokon is megszűnhet a támogatás, melynek részei a Google által addig biztosított rendszer- és biztonsági frissítések is.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Google többé semmilyen módon nem dolgozhat együtt a céggel.

Tavaly elköltözött az USA-ból a Huawei

A Globe and Mail beszámolója szerint a Huawei tavaly 510 millió dollárt fordított amerikai kutató részlegének fenntartására. A Huawei az amerikai részleg alkalmazottainak számát már hatszáz fővel 250-re csökkentette.

Közleményében az amerikai kereskedelmi minisztérium megerősítette a többször meghosszabbított átmeneti licenc végleges lejártát, de továbbiakban csak annyit tett hozzá, erre azért volt szükség, hogy a Huawei készülékek tulajdonosainak, valamint a vállalat szolgáltatásait igénybe vevőknek legyen elég ideje új alternatívát találni.

Az új törvény szerint az amerikai telekommunikációs társaságoknak addig nem kell lecserélniük a berendezéseket, amíg a szövetségi kormány pénzt ad nekik. A kongresszus még nem döntött arról, mekkora összeget szánnak az átállásra.

Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / AFP

Az amerikai partnerek lobbiznak

A Kirin chipeket, amelyek a Huawei Mate 40-be is kerülnek az amerikai Qualcomm biztosította, ám a tiltással más források felé kell fordulnia a vállalatnak. A Qualcomm épp ezért folyamatosan ostromolja az amerikai törvényhozást, hogy különleges megkülönböztetés mellett folytathassák az együttműködést a vállalattal.

A népességnek majdnem a harmada használja

A több mint 170 országban jelen lévő legnagyobb kínai magánvállalat, a Huawei Technologies termékeit és szolgáltatásait a világ népességének csaknem a harmada használja. A társaság tavalyi globális árbevétele 19,1 százalékkal, 123 milliárd dollárra nőtt. Világszerte 16 kutatás-fejlesztési központja működik, Magyarországon minden üzletágával jelen van, itt működteti Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártási bázisát is. Az Európában működő 39 élő 5G-hálózatból 28 épül a Huawei eszközei­re – globálisan a 87-ből 55 –, köztük az elsőként üzembe helyezett magyarországi hálózat is. | VG

 

USA Huawei Google licenc
Kapcsolódó cikkek