Cégvilág

Sok kkv nincs tisztában azzal, hogy innovációt valósít meg az ötleteivel

Az európai átlag fele, 21 százalék hasznosul az innovatív projektekből Magyarországon.

A magyarországi kis- és középvállalatok (kkv) innovációinak a töredéke sem hasznosul, sőt sok kkv annak sincs a tudatában, hogy olyan értéket hozott létre, amelyet érdemes lenne levédenie. Márpedig az ilyen innovációk növelik a tulajdonos vállalat értékét, és adókedvezmény is igénybe vehető utánuk – hangzott el az iLex Group rendezvényén. A társaság által létrehozott Innovációs Piactéren hozzáférhető szolgáltatáscsomag abban segíti a cégeket, hogy kiemelkedő kutatás-fejlesztési tevékenységükkel új hazai és nemzetközi piacot találjanak a termékeiknek. A piactérre támaszkodva már több mint ötven kkv egyengeti saját innovációja útját, és száznál is több innovációmenedzsment és iparjogvédelmi igény merült fel. A munkában az iLex partnere a Tungsram, a Budapesti Corvinus Egyetem és több mint tíz innovációfejlesztéssel foglalkozó cég.

Magyarországon mindössze 1500 cég esett át kutatás-fejlesztési minősítésen, nem csoda, ha az erre elkülönített 70 milliárd forintos adókedvezmény-keret kihasználtsága 10 százalék alatti

– mutatott rá Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. A hivatal eddig mintegy 1700 innovatív projektet vizsgált, ebből azonban csak 357 hasznosult (21 százalék), miközben az uniós arány 40-42 százalék.

Pomázi Gyula felhívta a figyelmet:

egy cég értékét egyre inkább meghatározza a benne lévő szellemi amelynek nagysága az immateriális javak között számszerűsíthető, de amely sok hazai vállalatnál meg sem jelenik, vagy nem az értékükhöz mérten.

Fotó: Pixabay

Ebből adódott, hogy egy összességében hasonló paraméterekkel rendelkező magyarországi és lengyelországi tejipari vállalat tőkepiaci értékének aránya 1:3 lett egy vizsgálat szerint. A lengyelországi cégek szellemi tulajdonban megjelenő értékének a figyelembevételével magyarázható az is, hogy a térségbe érkező pénzek 70 százaléka Lengyelországban landol.

A termékek szabadalmi oltalom alá helyezése kapcsán Pomázi Gyula kiemelte:

miközben kedvező, hogy az 1745 hazai orvosieszköz-gyártó 70 százalékának már van saját terméke, és e termékek 70 százaléka – tehát az összesnek mintegy a fele – külföldre kerül, viszont csak 7 százalékuk van levédve.

Azt, hogy bőven van javítanivaló a magyarországi innovációk sorsán, a rendezvényen elhangzottak szerint jól példázza az a 2014–2016-os adatokon alapuló uniós felmérés is, amely szerint, bár Magyarország a tagországok közül a hetedik legjobb helyen áll a kkv-kben rejlő innovációs lehetőségek terén, de a negyedik legrosszabb az innovációk hasznosulása szempontjából.

A cikk a Világgazdaság pénteki számában is elolvashatja!

kis- és középvállalkozások Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal innováció iLex Group
Kapcsolódó cikkek