Cégvilág

A Disney több tízezer vidámparki alkalmazottját teszi lapátra

A cég a parkok járványidőszakban tapasztalt kihasználatlanságával és a járvány miatt kialakult bizonytalan végkifejlettel indokolta a döntést.

A világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága, a Walt Disney bejelentette, hogy 28 ezer munkavállalójától kénytelen megválni, főleg azoktól, akik a vidámparkokban dolgoztak – írja a BBC.

A cég a parkok járványidőszakban tapasztalt kihasználatlanságával és a kialakult bizonytalan végkifejlettel indokolta a döntést. A Disney a vírus terjedése kezdetén az összes parkját bezáratta, de azóta csak a kaliforniai Disneylandet nem nyitotta újra.

Nagyon nehéz döntést hoztunk azzal kapcsolatban, hogy belevágunk a létszámcsökkentésbe minden területen, beleértve az élményparkokat és a termékgyártást is

– mondta el közleményben Josh D'Amaro, a park elnöke.

Fotó: Apu GOMES / AFP

Az elbocsátott munkavállalók 67 százaléka részmunkaidős foglalkoztatott volt.

A cég további vidámparkjai – mint például a shanghaji, a hongkongi, a tokiói vagy a párizsi – nem volt érintett az elbocsátási hullámban. A hongkongi park épp múlt héten nyitott meg újra a júliusban történt, másodszori bezárását követően.

A Disney 4,7 milliárd dollárt bukott a június 27-ig tartó három hónap alatt:

a parkok, élményalapú szolgáltatások és a termékgyártó divízió bevétele 85 százalékkal esett 2019 azonos negyedévéhez képest.

Josh D'Amaro szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy Kalifornia állam nem hajlandó feloldani a korlátozásokat, amelyek lehetővé tennék a parkok újranyitását. A Disney azon munkálkodik, hogy rávegye az állam vezetését arra, hogy újra látogatható legyen Disneyland.

koronavírus Disney vidámpark
Kapcsolódó cikkek