Cégvilág

Csőd miatt darabolják fel a legrégebbi amerikai fegyvergyárat

A kétszáz éves múlttal rendelkező cég adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, a hitelezők azonban már nem akartak pénzt fektetni a cégbe.

Feldarabolják a csődbe jutott Remington Outdoor Co. Inc. céget, amely az egyik legnagyobb és legrégebbi amerikai kézilőfegyver- és lőszergyártó-gyár. A vállalatot a hét legnagyobb ajánlattevő között osztják szét – írja a The Wall Street Journal.

A Remington az idén júliusban másodszor folyamodott csődvédelemért, hogy adósságának átütemezéséről tárgyalhasson hitelezőivel.

A hitelezők azonban már nem akartak pénzt fektetni a cégbe,

amelyet ezért meghirdettek eladásra és a hét legnagyobb ajánlatot tevő között osztanak fel.

A hét ajánlattevő együttesen 155 millió dollárt fizet, amit a Remington adósságának a törlesztésére fordítanak. A legnagyobb ajánlattevő a Vista Outdoor Inc. volt, amely 81,4 millió dollárjáért megkapja a Remington Arkansas állambeli Lonoke-i lőszergyártó gyárát.

A kétszáz éves múlttal rendelkező Remington két éve tavasszal egyszer már kért csődvédelmet.

Fotó: Daniel Karmann/dpa

A cég akkori meggyengülését az okozta, hogy a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett, húsz diák és hat felnőtt életét követelő ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit.

Az elmúlt években bekövetkezett újabb hasonló esetek miatt pedig a kiskereskedelmi cégek saját maguk is szigorú korlátozást vezettek be a fegyvereladás területén, sokan pedig törölték a fegyvereket a kínálatból.

A Remington értékesítésből származó bevétele tavaly 437,5 millió dollár volt, ami mintegy a fele a 2016. évinek.

A cég adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, ebből 12,5 millió dollárral az alabamai Huntsville városának tartozik, ahol a cég székhelye található.

Kiemelt kép: Daniel Karmann/dpa

Remington Vista Outdoor Inc csőd fegyvergyár lőszer
Kapcsolódó cikkek