Cégvilág

Leszámol szén-dioxid kibocsátásával a BCG

A szén-dioxid semlegesség azt jelenti, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is kompenzálják.

A Boston Consulting Group (BCG) piacvezető lépésre szánta el magát: célul tűzte ki, hogy tovább csökkentve ökológiai lábnyomát, 2030-ra nettó zéró kibocsátó lesz, és 2030 után több szén-dioxidot távolít el a légkörből mint amennyit kibocsát, vagyis klíma-pozitív lesz, jelentette be Rich Lesser vezérigazgató.

A tanácsadó csoport közleményében kifejtette:

a szén-dioxid semlegesség azt jelenti, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is kompenzáljuk szén-dioxid kreditek megvásárlásával. Ezzel szemben a nettó nulla kibocsátás elérése olyan tevékenységeket takar, amelyek eltávolítják az üvegházhatású gázokat és nem pusztán megakadályozzák azok atmoszférába jutását.

A klímaváltozás szempontjából kiemelt jelentőségű a cégek emissziós kötelezettségvállalása. A COVID-19 világjárvány megmutatta a globális problémák megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítések fontosságát.

A legnagyobb hatást a BCG azzal tudja elérni, hogy segíti ügyfeleit a klímakihívások kezelésében és felgyorsítja az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést. De ahhoz, hogy ezt magabiztosan és büszkén tehessük, a saját működünkön is változtatnunk kell. Mint minden cégnek, nekünk is lépnünk kell,

– mondta Lesser. A BCG már most is karbonsemlegesen működik, mégis jelentős lépések mellett kötelezte el magát, hogy fennmaradó klímahatását nullára csökkentse.

A cég vállalta, hogy 2018-hoz képest 2025-ig 90 százalékkal csökkenti a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottaira eső közvetlen energia- és villamosenergiával kapcsolatos szén-dioxid kibocsátását. Első lépésként a BCG tavaly átállt 100 százalékban megújuló villamos energia beszerzésére.

2025-ig a BCG legalább 30 százalékkal fogja csökkenteni az üzleti utazásai által okozott klímahatást, amely teljes ökológiai lábnyomának több mint 80 százalékat adja.

Miközben szakértőinek mobilitása fontos marad, hogy az ügyfeleket minél jobban kiszolgálja, a BCG már a koronavírus járvány előtt is csökkenteni tervezte az üzleti utazásainak klímahatását és a pandémia során szerzett ezirányú tapasztalataira alapoz majd a jövőben.

Fotó: Shutterstock

Az ezek után fennmaradó ökológiai lábnyomának semlegesítéséért a BCG vállalja, hogy minden megmaradt szén-dioxid ekvivalens kibácsátása után ugyanannyi széndioxidot eltávolít a légkörből, ezáltal 2030-ra eléri a nettó nulla klímahatást.

A BCG úgy kalkulál, hogy a jelenlegi 3-6 dollár per tonna piaci átlagárral szemben 2025-ben várhatóan 35 dollár, 2030-ra pedig már 80 dollár per tonna költséggel tudja csökkenteni a széndioxid kibácsátását.

A BCG azt is vállalta, hogy 2030 után a tevékenysége klíma-pozitív lesz, vagyis több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsát.

A saját tevékenységének átalakításán és a szén-dioxid-eltávolításba történő beruházásokon túl a BCG további 400 millió dolláros kötelezettségvállalást is bejelentett. Ezt az összeget a BCG kifejezetten pro-bono és alacsony költségvetésű klímaprojektek finanszírozására fogja fordítani a következő évtizedben, valamint arra hogy kormányok, ipari szereplők, NGO-k és egyéb érdekcsoportok körében globálisan támogassa a nettó nulla klímahatás ügyét.

A BCG szilárd meggyőződése, hogy széles körű és kollektív fellépésre van szükség a fenntartható jövő létrehozásához. Ezt tükrözi, hogy évente már több mint 350 klíma- és környezetvédelmi projektet valósít meg több mint 250 szervezettel együttműködve.

BCG szén-dioxid klímasemlegesség
Kapcsolódó cikkek