Cégvilág

Tanúsítványt szerzett a magyar–cseh repülőgyár

A projektbe fektetett összeg meghaladta a kétmilliárd cseh koronát (mintegy 27 milliárd forint).

Megszerezte a cseh katonai repülésügyi hatóság és a cseh védelmi minisztérium nemzetközi típusbizonyítványát az Aero Vodochody Aerospace repülőgépgyártó L–39NG gyártmánya.

A döntés a Tombor András üzletember többségi tulajdonában álló cseh társaságnak azért is kedvező, mert a dokumentumot az EU és a illetékes szervei is elfogadják,

így ez egyben azt is jelenti, hogy a modell a nemzetközi légtérben is üzemeltethető és kereskedelmi forgalomba is hozható.

Az L–39NG két évvel a prototípus bemutatása után szerezte meg a nemzetközi katonai megfelelőségi igazolást, és megfelel az új, az EU és a NATO védelmi hatóságai által is elismert nemzetközi katonai sztenderdeknek.

A projektbe fektetett összeg meghaladta a kétmilliárd cseh koronát (mintegy 27 milliárd forint).

A cseh és a magyar repülőipar szempontjából jelentős hír a típusbizonyítvány megszerzése, ugyanis ez egy fontos lépcső a típus fejlesztésében, és fontos üzenet a vevők számára is.

AERO L 39 NG. Forrás: Aero Vodochody Aerospace

Dieter John, az Aero Vodochody elnöke és vezérigazgatója arról beszélt, hogy az L–39NG egy teljesen új gép, amely a modern kiképzőgépekkel szemben támasztott minden jelenlegi és jövőbeni igényt kielégít versenyképes üzemeltetési költségek mellett.

Úgy hisszük, hogy a típusbizonyítvány megléte jelentősen hozzájárul a jövőbeni megrendelések megszerzéséhez, amelyeket hamarosan be is jelenthetünk.

A repülőgép tökéletesítése nem áll le, az egyéb képességek kiterjesztése a további tanúsítási folyamatokkal összhangban zajlik.

Az új L–39NG sugárhajtású gép a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó Aero Vodochody a tulajdonos Penta Investments és a projektben stratégiai partner és társtulajdonos Omnipol csoport közös fejlesztése.

Egy 2020. júniusi megállapodás értelmében

a cseh repülőgépgyártó céget birtokló Penta Group holding részvényeinek 100 százaléka a magyar Aero Investment Partners Zrt. birtokába kerül át.

Ebben van 51 százalékos tulajdonrésze Tombor Andrásnak, a részvények 49 százaléka felett pedig a cseh Aero International s. r. o. rendelkezik. Az ügylet piaci értékét a felek nem közölték.

Aero Investment Partners Zrt. Penta Investments L–39NG Aero Vodochody Aerospace típusbizonyítvány nemzetközi légtér
Kapcsolódó cikkek