Cégvilág

Felemásan teljesítenek a válság alatt a magyar technológiai papírok

A 4iG és a CyBerg a BUX-kosár mellett a kisrészvényindexet is felülteljesítette a kora tavaszi pánik óta. Jól rajtolt a nyár elején debütáló Gloster is, de jelentős gyengélkedésre is akad példa a hazai tech részvények között.

Az idei év tőkepiaci mozgásait alapvetően határozta meg a – főleg amerikai – technológiai óriáscégek teljesítménye. A koronavírus-járvány kiváltotta kora tavaszi sokk után az Apple, a Facebook, az Amazon és társaik szárnyalása repítette új csúcsokra a vezető tengerentúli indexeket, ahogyan a szeptemberben érkező piaci korrekcióban is vezető szerepet vittek a mostani, egészségügyi válságnak egyébként is kevésbé kitett vállalatok.

A nyugati szemmel apró magyar tőzsdén jegyzett fél tucat technológiai profilú társaság igen eltérően teljesített a februári pánik óta.

Az OTT-One és a 4iG papírjaival már késő tavasszal is újra a februári szintek felett kereskedtek, a CyBerg pedig nyár végére dolgozta le a csökkenést,

a BUX 27 százalékos esésénél azonban csak az utóbbi kettő tud lényegesen jobb teljesítményt felmutatni mostanáig.

A leghamarabb az OTT-One heverte ki a márciusi esést, április 23-án már jóval a 210 forintos szint fölé emelkedett a kurzus. Az azóta eltelt csaknem fél évben azonban lassú lecsorgás jellemzi a társaságot, amely a videostreaming és a biztonságtechnológia mellett tavasszal az egészségiparba is beszállt a lélegeztetőgép-beszerzésekkel.

Az utóbbi révén mintegy hétmilliárd forintra hízott az első féléves forgalma, az egészségügyi berendezések alacsony árrése és a profiltisztításokhoz kapcsolódó leírások miatt azonban így is veszteséggel zárta az időszakot a cég. Tartós támaszt az MKB Bank 75 százalékos felértékelődési lehetőséget jelző szeptemberi elemzése sem adott, majd a vételi ajánlást és a 296 forintos célárat alig egy hónappal később, a féléves eredmények tükrében felülvizsgálat alá helyezte a bankház.

Fotó: VG

A 4iG kurzusa május közepére érte el a februári szintet, ahonnan még újabb ralit is indított,

és alig 4 százalékkal marad el a pandémia berobbanása előtti árfolyamától.

A magyar viszonylatban kiemelkedő teljesítmény annak tükrében nem is csoda, hogy a társaság futószalagon szállítja a jó híreket. Jászai Gellért cégcsoportja bő kilenc hónap alatt összesen mintegy 26 milliárd forint értékű nagy megrendelést nyert el, az első fél év a jókora forgalombővülés mellett a profit megugrását is hozta, az év egészére pedig már 20 százalék feletti növekedést várnak.

A CyBerg kurzusa annak ellenére teljesítette felül a BUX-nál ütésállóbb hazai kisrészvényindexet,

hogy árbevétele harmadára zsugorodott az első fél évben a járvány elleni védekezés jegyében elrendelt étterembezárások miatt,

vesztesége ezzel egyidejűleg másfélszeresére nőtt.

A vendéglátást digitális innovációval ötvöző társaság a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a digitális szolgáltatásokra, az egyedi üzleti modell mellett ez is fűtheti a befektetők lelkesedését.

Eddig kifizetődött az újonc Gloster kockázatvállalása is, amely igen volatilis időszakban választotta a tőzsdére lépést. Az IT-cég részvényeivel június óta kereskednek a pesti börzén, az azóta eltelt négy hónapban csaknem negye­dével emelkedett a vállalat tőkepiaci értéke.

A digitális kitettség azonban a mostani időszakban sem garancia a tőkepiaci sikerre. Mintha csak a hasonló nevű amerikai légitársasággal tévesztették volna össze a Delta Technologies részvényeit a befektetők,

a tech cég papírjait továbbra is csaknem 40 százalékkal jegyzik alacsonyabban az év eleji árfolyamánál.

A társaság pénteken közzétett rendhagyó beszámolója alapján indokolt volt a befektetői szkepszis, a 2020 első hat hónapjában elért 2,8 milliárd forintos árbevétel mellett ugyanis – a tőzsdei jegyzés 61,6 milliárd forintos költségeit kiszűrve – 67 millió forintos tisztított adózott veszteséggel zárta a periódust a Delta (a beszámoló további részletei a 10. oldalon olvashatók).

Delta Cyberg 4iG Gloster technológiai cégek OTT-ONE
Kapcsolódó cikkek