Cégvilág

Eladhatja önvezető autó részlegét az Uber

A várhatóan a versenytárshoz kerülő részlegnek több vitás ügye is volt az elmúlt években.

A közösségi taxi-szolgáltatásáról ismert Uber előrehaladott tárgyalásokat folytat az autonóm járművekkel foglalkozó részlegének eladásáról az Aurora Innovation nevű rivális startuppal – írja a The Verge. Ha megvalósul az üzlet, akkor az Uber Advanced Technologies Group (UberATG) értékesítésével egy szövevényes ügylet végére tennék fel a pontot. Bár az értékét tavaly júliusban 7,25 milliárd dollárra becsülték, a divízió működését folyamatosan problémák sújtották.

Ugyan tavaly márciusban sikeresen elkerülte a büntetőjogi vádemelést Elaine Herzberg 2018-as halála miatt,

a cég projektjére árnyékot vetett, hogy az Uberhez kötődik az önvezető autók okozta első haláleset.

A szövetségi nyomozás megállapította, hogy az eset nem kizárólag a vállalat hibája, hanem az autó volánja mögött ülő tesztelő sofőr, valamint Arizona állam egyaránt felelős a tragédiáért. A baleset a Tempe városában zajló projektnek azonnal véget vetett, így a cégnek Pittburgben kellett folytatnia a tesztprogramot, ahol egyébként az UberATG központja is található.

Fotó: AFP

A részleg üzleti titkok megsértése miatti perbe is keveredett egy versenytársával, a Waymoval. Azzal a céggel, melynek tulajdonosa a Google anyavállalata, az Alphabet. Az eljárás végül akkor ért véget, amikor az Uber 2018 februárjában váratlanul peren kívül rendezte az ügyet.

A felsoroltakon túl nem ad okot bizakodásra a legfrissebb pénzügyi jelentés sem.

Bár az UberATG bevétele 2020 harmadik negyedévében 25 millió dollár volt, a részleg az év első kilenc hónapjában összesen 303 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el.

A potenciális vásárlót, az Aurora Innovationt 2017-ben alapította Chris Urmson, aki korábban a Google autonóm jármű projektjének vezető mérnöke volt. Ez alapján nem meglepő, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet az önvezető teherautók technológiájának fejlesztésére. A startup cég a legfrissebb értékelés alapján 2,5 milliárd dollárt ér. Az Aurora júliusban jelentette be, hogy önjáró autóinak tesztelését kiterjesztette Texasra is.

A UberATG értékesítésével kapcsolatos értesüléseket egyelőre egyik fél sem kívánta kommentálni.

aurora önvezető autó felvásárlás Uber
Kapcsolódó cikkek