Cégvilág

Zöld utat kapott a Pfizer és BioNTech-vakcinája Nagy-Britanniában

A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcinája forgalmazását.

A brit gyógyszerfelügyelet elsőként engedélyezi a német BioNTech és az amerikai Pfizer által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását – írja a Financial Times. Az új mRNS technológiát alkalmazó vakcinákat a napokban szállítják Nagy-Britanniába.

A tesztek során az oltóanyag 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult – derül ki a novemberben közzétett adatokból. A tesztelés harmadik fázisában 43 ezer ember vett részt.

A vakcinát jövőhéttől egész Nagy-Britanniában elérhetővé teszik

– mondta az Egyesült Királyság kormányszóvivője.

Az oltóanyagot az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) és Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is monitorozza. Előbbi várhatóan december közepén hoz döntést az oltóanyagról, az uniós felügyelet viszont nem valószínű, hogy még idén kiadja az engedélyt.

Fotó: AFP

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva néhány napja kijelentette: a cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást.

Hozzátette: a vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.

Nagy-Britannia júliusban elsőként 30 millió adagot rendelt a Pfizer és BioNTech közös vakcinájából, azóta pedig további 10 millió adagról írtak alá megállapodást, amiket még ebben az évben leszállítanak.

Ez húszmillió ember beoltására elegendő, mivel mindenki két dózist kap – mondta Boris Johnson brit kormányfő.

Oroszország és Kína már jóváhagyta a koronavírus elleni vakcinát, ám ezt anélkül tették meg, hogy megvárták volna a tesztelések 3. fázisának eredményeit – heves nemzetközi kritikát kiváltva ezzel.

BioNTech járvány Pfizer vakcina koronavírus Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek