Cégvilág

Csökkent a profit a Wienerbergernél

Az idén 64 százalékkal kisebb adózott eredményből fizethetnek majd osztalékot.

A Wienerberger-csoport üzemi eredménye a gazdaságösztönző programoknak köszönhetően már az idén a válság előtti szintre tér vissza – Heimo Scheuch vezérigazgató 600-620 millió eurós eredménycélt fogalmazott meg a társaság tavalyi évét összegző gyorsjelentés publikálásakor.

Utóbbi nem kápráztatta el a befektetőket azután sem, hogy Európa legnagyobb építőanyag-ipari csoportja a tavalyi évet 9 százalékkal kisebb, 558 millió eurós üzemi eredménnyel hozta le.

A Magyarországon piacvezető és jelentős gyártókapacitásokkal rendelkező Wienerberger gyengébb eredményében a 112 millió euróra rúgó egyszeri tételek, értékcsökkenési leírások nagyban közrejátszottak, ennek következtében

az idén 64 százalékkal kisebb adózott eredményből fizethetnek majd osztalékot.

A 88,5 millió eurós nettó profittal szemben az elemzői konszenzus 111 millióról szólt, a bevételeknél viszont a 3 százalékos csökkenés után elért 3,35 milliárd eurós 30 millióval jobb a vártnál.

Fotó: Shutterstock

Egyrészt mennyiségben is kevesebb építőanyagot forgalmaztak a járvány miatt lelassult építkezések miatt, másrészt a devizaárfolyamok is kedvezőtlenül alakultak a cég számára. A vállalatvezetés ugyanakkor nem nyúlt az osztalékhoz, a részvényenkénti 60 centet májusban fizetik ki. Ez ma 2,1 százalékos osztalékhozamot jelent. Menet közben globálisan négy százalékkal 16,6 ezer főre csökkentették dolgozóik számát.

A Wienerbergernek megnyugtató nagyságú, 397 millió eurós készpénzállománya volt 2020 végén, adósságuk egy év alatt egy százalékkal 882 millió euróra emelkedett. A cég szokásához híven intenzíven figyeli a válság idején megszaporodó akvizíciós lehetőségeket,

az észak-amerikai Meridian Brick téglagyártó megvásárlását már korábban bejelentették, az ügyletet az idén zárhatják.

A gyorsjelentésre egy százalékos csökkenéssel reagált a vállalat részvényárfolyama a bécsi tőzsdén.

Wienerberger
Kapcsolódó cikkek