Cégvilág

Elkerülhető a csődhullám

Abban bíznak a vendéglátóhelyek üzemeltetői, hogy legkésőbb húsvétkor megnyithatnak.

Várhatóan az egyéni mellett a mikro- és nanovállalkozások juthatnak majd hozzá a támogatáshoz – reagált a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MKIK gazdasági évadnyitón elhangzott bejelentésre, amely szerint tízmillió forint kamatmentes hitelt vehetnek fel a mikrovállalkozások, amelyet három évig nem kell törleszteniük. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy

a cégek újratervezést hajthatnak végre, mivel a hitelfelvétel során át kell gondolniuk, miképp fog alakulni az előttük álló évtized, milyen bevételeik és kiadásaik lesznek a jövőben, és le kell tenniük az asztalra egy üzleti tervet.

Árnyalta a képet lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki úgy fogalmazott, hogy

nem a kamatmentes a legjobb megoldás a vállalkozások megmentésére, de a semminél több.

Értékelése szerint a konstrukció várhatóan egy áthidaló kölcsönnek felel meg, amivel a cégek átvészelhetik a lezárásokat. Az elbocsátottakon nem segít, de a tömeges csődöket megelőzheti.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Nagyon sok vállalkozásnak van szüksége erre a hitelre, hogy ki tudjon nyitni, és folytathassa a járvány előtti üzletmenetet – mondta a Világgazdaságnak Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa a kormányzati intézkedésekről elmondta, hogy

az állami bértámogatásnak köszönhetően minden dolgozójukat megtartották, de azt is hozzátette, hogy a munkát terhelő közterhek hosszabb távú mérséklése mindenképpen indokolt lenne, különösen a reprezentációs csökkentése, hogy az üzleti étkezések nagyobb számban jelenjenek meg az éttermekben.

Egyelőre nem tudnak tervezni, minden attól függ, hogy mennyire enyhül az egészségügyre nehezedő nyomás, hogy érkeznek meg a vakcinák, és miképp lehet gyorsítani az oltásokat. Csapody Balázs bízik abban, hogy legkésőbb húsvétkor megnyithatnak a vendéglátóhelyek. Úgy látja, Budapestnek új piacokat kell megcéloznia, olyan vendégekre kell fókuszálnia, akik autóval, vonattal érkezhetnek, amíg a légi közlekedés helyre nem áll.

vendéglátás járványügyi korlátozások koronavírus csődhullám
Kapcsolódó cikkek