Cégvilág

Médiatanács: a Klubrádiónak továbbra is megvan az esélye a működésre

A Médiatanács írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét a rádió megkapja.

A Médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, és továbbra is megvan az esélye a működésre. A rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, a Médiatanács több gesztust tett a rádiónak. A meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek. A szabad médiapiacot felügyelő Médiatanács minden döntése ellen kérhető jogorvoslat – írja a Médiatanács.

A tanács minden rádiót egyforma mércével mér, így nem alkalmaz sem negatív, sem pozitív megkülönböztetést a Klubrádióval szemben sem

– közölte Karas Monika, a Médiatanács elnöke.

A Médiatanács közleménye szerint a megújítást kizáró jogsértések sem „mondvacsinált” okok, mert a jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen jogsértésnek milyen jogi következményei vannak – ebben szintén nincs mozgástere a testületnek, ha jogalkalmazóként jogszerű döntéseket kíván hozni.

A szóban forgó jogsértések – adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása – esetén a Médiatanács először felhívta a Klubrádió figyelmét kötelezettségének teljesítésére, majd az ismételt írásbeli felhívás eredménytelensége miatt került sor a jogsértés megállapítására és bírságolásra. A jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor.

Fotó: Shutterstock

Ugyanígy: a megújítás iránti eljárásban a Médiatanács több mint egy évvel ezelőtt írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét a rádió megkapja. Amennyiben a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-ig a Médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, melyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna – írja a közlemény.

„Elnöki mandátumom alatt számos, a Klubrádióhoz hasonló esettel találkoztam: a testületnek 12 rádió lejáró jogosultságának meghosszabbítását kellett megtagadnia, közülük volt rádió, amely elnyerte ugyanazt a frekvenciát egy új pályázaton,

volt rádió, amely másik frekvencia pályázatát elnyerve új helyen szólt tovább, volt, amely internetre költözött és volt, amely befejezte működését. A rádiós piac mindig mozgásban van, mivel a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos, állami erőforrások, amelyeket időről időre újra kell pályáztatni” – mondta Karas Monika.

médiatanács Klubrádió
Kapcsolódó cikkek