Cégvilág

Szakmai befektetőben bízik a Dunaferr

Nem kizárt, hogy már egy új tulajdonos ellenőrzése alatt áll lábra az ISD Dunaferr, amely nehezen vészelte át 2020-at.

A z ISD Dunaferr Zrt. megszegte a csoport kollektív szerződését (KSZ) azzal, hogy a dolgozóknak a szabadság hónapjára (júniusra) járó bérét három részletben fizette – számol be a Duol a jogerős bírói végzésről a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség honlapjára hivatkozva. A pert a Dunaferr Vasas három tagja indította. Már folyt a jogvita, amikor a Dunaferr augusztusban felmondta a KSZ-t, négy hónapja pedig két részletben utalja a béreket.

Nem tudni, mostanra mennyire javultak a társaság fizetési képességei, mert a Dunaferr máig nem válaszolt a Világgazdaság két hete küldött kérdéseire, amelyek a gazdálkodására és a hírekben szereplő eladására vonatkoztak, és nem tette közzé még a 2019-es éves jelentését sem. Fogódzót legfeljebb Jevgenyij Tanhiljevics (a cégbejegyzésben Tankhilevich Evgeny) vezérigazgató-helyettes dolgozóknak írt levelei, a cég közleményei és a vállalati lap írásai nyújthatnak. Ezek alapján

a múlt év eleje óta ismert, hogy az acélipari vállalat termékei iránti kereslet csökkent, termékeinek ára esett, a hatóságok és az uniós szabályozás pedig pluszterhet jelentő környezetvédelmi beruházásokat ír elő a cég számára.

Áprilisi közlése szerint a Dunaferr vezetése sikertelenül kért állami segítséget, májusban pedig már csúszott a bérfizetéssel. Ám a nyár óta hallani, hogy mentőövet kaphat. A várt, tőkeerős szakmai befektetőről augusztusban Kálló Gergely, Dunaújváros polgármestere – Jevgenyij Tanhiljeviccsel történt megbeszélése után – a Népszavának azt mondta, hogy heteken belül megszülethet vele a megállapodás. Ez elmaradt, de néhány napja a Dunaujvaros.com ismét latolgatta a lehetséges vevők – a Liberty Steel, a Duferco Group és egy meg nem nevezett ukrajnai társaság – esélyeit. Azt írta, hogy a Dunaferr eladása nagyon közeli, az egyeztetések a magyar kormánnyal is tárgyalni készülő, ostravai Libertyvel folynak, az ügyletnek pedig nagyon kedvez az acélpiaci helyzet.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Ám szóba jöhet más szempont is. A Világgazdaság úgy tudja, hogy például máig nem rendeződött annak a 2018-as adatok szerint 44,5 milliárd forintos kintlévőségnek az ügye, amellyel az ukrajnai Reganza tartozik a Dunaferrnek. Az úgy keletkezett, hogy a Dunaferr 2007-ben megállapodott a Sumitomo Corporationnel egy kohógáz-tüzelésű, kombinált ciklusú erőmű építéséről, a japán cégnek előleget is fizetett, és több készenléti akkreditívet nyitott számára, de a projekt elmaradt. A Dunaferr 2009-ben a szerződésből fakadó jogait és kötelezettségeit átruházta a tulajdonosi csoportjához tartozó kapcsolt projektcégre, a Reganzára.

Nem hivatalos értesülésünk szerint a beruházáshoz szükséges turbina jelenleg is valahol Ukrajnában vesztegel.

Fontos, hogy az üzlet még azelőtt köttetett, hogy a Dunaferrt (a ciprusi Steelhold Ltd.-n keresztül) 2004 óta ellenőrző ukrajnai Donbasz Ipari Szövetség 2010-ben orosz többségi ellenőrzés alá került.

De sok múlhat a Dunaferr gazdálkodásán is.

Magyarország múlt évi nyersacélgyártása – azaz a Dunaferré – a Nemzetközi Vas- és Acélintézet adatai szerint 14,9 százalékkal, 1,513 millió tonnára csökkent. A Dunaferr lapja 2020-at a vállalat egyik legnehezebb éveként írja le.

Eszerint a társaság üzletmenetét az első fél évben a globális piaci folyamatok, később finanszírozási és alapanyag-ellátási problémák nehezítették, a járvány hatásaival tetézve. Előzetes tavalyi árbevétel- vagy eredményadatot nem közölt a lap.

Tanhiljevics ISD Dunaferr Reganza
Kapcsolódó cikkek