BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájk: leállhat a termelés a makói Continentalnál

Szombaton egy teljes műszak erejéig sztrájkolnak a dolgozók a német autóipari alkatrészgyártó makói gyárában.

Kiemelkedően hosszúnak számító, nyolcórás sztrájk lesz holnap – február 20-án, szombaton –, a túlóraként is elrendelt délelőtti műszak teljes idején a Continental makói telephelyén, miután a mintegy 150-200 dolgozó részvételével rendezett kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés sem hozott változást – olvasható a Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség közös közleményében. A gumigyári dolgozók tiltakoznak a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen.

Mint írták, a makói gumigyárban tavaly nyáron szűnt meg a munkabéke, ekkor ugyanis a munkáltató – a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. vezetése – a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedésekre hivatkozva egyoldalúan felmondta a túlmunkát is szabályozó kollektív szerződést – a konszernhez tartozó cégek közül egyedüliként –, s ezzel gyakorlatilag szabad kezet kapott a még a gyárban maradt munkások korlátlan túlóráztatására.

Ekkor sokan megváltak a cégtől, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az ottmaradtakat – mintegy 1700 dolgozót – azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel, a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja – ismertette az alapkonfliktust Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke, a vállalatcsoport európai üzemi tanácsának magyar elnökségi tagja.

A gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet több megoldást is javasolt a vita feloldására – egyebek között azt, hogy amíg a céggel közösen ki nem dolgoznak egy új, kompromisszumos kollektív szerződést, addig maradjon érvényben a régi –, ám a munkáltató ezeket rendre lesöpörte, így az érdekvédők által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita végül eredménytelenül végződött.

A szakszervezet szerint a pattanásig feszült légkörben csak olaj lett a tűzre, hogy a cégvezetés a régiek kárára venne fel jó pénzért új munkavállalókat úgy, hogy a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozóktól elvonná a pluszjuttatásokat, s abból fedezné az új béreket. A szövetség elnöke, Radics Gábor hangsúlyozta:

a Continental teljes vállalatcsoportján belül egyedül a makói telephelyre jellemző – és kiemelkedő – a munkáltató agresszív és elnyomó politikája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.