Cégvilág

A boltzár késleltetheti az építőipari anyagrendeléseket

Online csatornán a kivitelezőt igen, a szerelvényt nem lehet jól kiválasztani.

Kompenzálható mértékben, de lassíthatja a lakossági megrendelésre történő építőipari munkákat az az anyagbeszerzést nehezítő körülmény, hogy hétfőtől két hétig zárva lesznek a boltok, bemutatótermek – válaszolta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A családi otthonteremtési és otthonfelújítási program elindulásával most sokan vágnának bele különböző mértékű felújításokba és építkezésekbe, de az ehhez szükséges építőanyag, szerelvény, bútor, kertépítési és egyéb termék kiválasztása jellemzően személyesen történik.

A szakszövetségi elnök szerint ez a helyes és követendő eljárás továbbra is, még akkor is, ha a járványügyi korlátozások miatt lassul az előkészítés, vagy egyes anyagokra várni kell.

Látatlanban, az online piactereken nézelődve, gyakorlati tapasztalatok, azaz megtekintés és kipróbálás nélkül nem biztos, hogy sikerül jó döntést hozni.

Fotó: Kallus György / VG

Az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója, Rázsóné Szórády Csilla csütörtökön, a korlátozások bejelentése után a Világgazdaságnak jelezte: a hivatalos kormányrendeletből derül majd ki, hogy a mostani helyzet más lesz-e, mint a tavaly tavaszi volt. Akkor a lakossági kijárási korlátozások mellett a munkavégzéshez szükséges anyagok beszerzését engedélyezték, és a lakásfelújítások, családiház-építések sem álltak le.

Az online szakemberkeresés, a tervezők, kivitelezők kiválasztása működhet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendszerében, ahol csaknem százezer regisztrált egyéni és társas vállalkozás lelhető fel

– jelezte Koji László, aki bízik benne, hogy a következő hetekben sem befolyásolja a járvány az ágazat működését. Mindeddig sikerült ugyanis elkerülni a tömeges megbetegedést, az építőipar zökkenőmentesen kezelte a helyzetet. Az ÉVOSZ épp csütörtökön küldött újabb körlevelet a járvány felfutása kapcsán tagszervezeteinek, emlékeztetve mindenkit a hivatalos állami információkra, amelyek szerint nincs százszázalékos védelem, de mind az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina megvéd a súlyos szövődménnyel, esetleg halállal járó fertőzéstől.

Az ÉVOSZ kérte az embereket, hogy oltassák be magukat.

Mint az ajánlás rámutat, bizonyított, hogy amíg nincs beoltva egy cég dolgozóinak többsége, addig a rendszeres tesztelés a legjobb és legkifizetődőbb abban az esetben, ha nem megoldható az otthonról való munkavégzés. A harmadik hullám felfutó ágában – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint – ahol nem végeznek Covid–19-szűréseket, ott folyamatosan magas egészségügyi és üzleti kockázatot vállalnak.

újház centrum építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek