Cégvilág

A cégvezetők közel fele szerint az idén még nem normalizálódik az üzleti élet

2022 előtt nem tartják valószínűnek, hogy visszazökkenjen az üzlet a normalitásba.

A cégvezetők közel fele 2022 előtt nem tartja valószínűnek, hogy visszazökkenjen az üzlet a normalitásba, a válaszadók egyharmada viszont úgy véli, ez még az idén megtörténik

– közölte a KPMG könyvvizsgáló friss kutatásának eredményeit.

A járvány okozta változások a menedzserek 24 százaléka szerint tartós módosulásokat hoznak az üzleti gyakorlatukban.

A cégvezetők 61 százaléka csak azután kezdi az irodába való visszatérés megszervezését, miután a lakosság legalább 50 százaléka már részesült az oltásban – ismertették.

A felmérés szerint a cégek csupán egyötöde kívánja az új munkatársakat zömmel távolról foglalkoztatni, ez az arány jelentősen visszaesett a tavalyi 73 százalékhoz képest.

Mindössze tízből hárman terveznek olyan hibrid megoldást, amelyben a munkatársak túlnyomó többsége hetente 2-3 napot otthonról dolgozik.

Fotó: Shutterstock

A vezérigazgatók mindössze 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csökkenteni fogja az irodai területeket a világjárvány következtében, míg 2020 augusztusában a válaszadók 69 százaléka állította ugyanezt – közölte a KPMG.

A kockázatok élére a megkérdezett cégvezetők válaszai alapján a kiberbiztonság került. A top öt üzleti rizikó közé tartozik továbbá a kutatás alapján a szabályozói környezet, az adókockázat, a beszállítói lánc okozta rizikó és a környezeti és klímaváltozás okozta fenyegetettség.

Az ESG-tényezők – környezeti (environmental), társadalmi (social) vagy irányítási (governance) – esetében a vezérigazgatók 49 százaléka szigorúbb gyakorlatot tervez – derül ki a kutatásból. Szinte valamennyi megkérdezett (96 százalék) nagyobb hangsúlyt kíván adni az ESG-programok társadalmi (social) elemére.

A KPMG szerint:

a felső vezetők már nem külső hatásként tekintenek a klímaváltozásra, hanem azt is úgy kezelik, mint amellyel kapcsolatban konkrét teendőjük van.

Az elkövetkező három évben a világgazdaság növekedését illetően szkeptikusak a vállalatvezetők, 42 százalékuk számít csupán bővülésre. Saját vállalatuk jövőjét ugyanakkor optimistábban látják, 88 százalékuk prognózisában szerepel növekedés.

A könyvvizsgáló a felmérés keretében 500 cégvezetőt kérdezett meg három évre előretekintő üzleti és gazdasági kilátásaikról február–márciusban.

üzleti szektor KPMG
Kapcsolódó cikkek