Cégvilág

A francia bíróság bűnösnek találta a gyógyszergyártó óriást

Csalás és emberölés vádjával indult gyógyszergyár ellen eljárás. Komoly bírságot kell fizetnie.

A francia bíróság hétfőn bűnösnek találta a Servier gyógyszergyárat súlyos csalásban és nem szándékos emberölésben, miután több száz halálesetet okoztak a cukorbeteg és túlsúlyos embereknek szánt gyógyszerei – számolt be róla a France24.

A Mediator nevű gyógyszer 33 évig volt a piacon, és körülbelül ötmillió ember használta, mielőtt 2009-ben kivonták a piacról

annak gyanújával, hogy komoly szívproblémákat okozhat. Ez a lépés több mint egy évtizeddel azután történt, hogy először felmerültek ezzel kapcsolatos aggályok.

Fotó: Fred Tanneau / AFP

A Servier vállalat második emberét négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték,

a céget pedig 2,7 millió eurós (980 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezték.

A Francia Gyógyszerügynökség 303 000 eurós (110 millió forintos) büntetés kapott az ügyben játszott szerepe miatt.

Az eljárás során 12 ember és 11 jogi személy (a Servier, annak kilenc leányvállalata, valamint a gyógyszerügynökség) ellen indult eljárást.

Az eredetileg túlsúlyos, cukorbeteg embereknek szánt Mediatort később nagyon sok egészséges embernek is felírták étvágycsökkentőként. A bíróságon számtalan áldozat vallott a készítmény hosszú távú káros hatásairól, többségük nő.

A Mediator-ügy volt a központi témája Irene Frachon tüdőgyógyász 2016-ban készült, „150 milligramm” című filmjének is, a szakember fontos szerepet játszott a gyógyszerrel kapcsolatos jogsértések napvilágra kerülésében.

Servier gyógyszer mediátor Franciaország ítélet
Kapcsolódó cikkek