Cégvilág

Egy hete lehet a Dunaferr-vezetésnek

Március 25-ig kell megtartani az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosai által összehívott közgyűlést, amelyen a többi közt új vezetést kívánnak választani az acélipari társaságnak.

Már végrehajtást is elrendeltek az ISD Dunaferr Zrt. ellen, amelynek további működését erősen befolyásolja, hogy mikor és milyen eredménnyel tartják meg a rendkívüli közgyűlését. Bár a közgyűlést a múlt hétre már összehívták, a társaság épületében történő lebonyolítását (egy akkorra időzített kiürítési gyakorlattal) megakadályozta a tavaly június 30-án lejárt megbízatású, de önmagát pozícióban tartó cégvezetés, néhány nappal korábban pedig arra hivatkozva tartotta gyárkapun kívül a tulajdonosok képviselőit, hogy hamisnak nevezte az általuk felmutatott meghatalmazásokat.

A Világgazdaság akkori kérdésére az a válasz érkezett a vasmű kommunikációs ügynökségétől, hogy

a Dunaferr az említett hamis papírok miatt Magyarországon, Oroszországban és Cipruson is feljelentést tesz.

Kérdés azonban, hogy ki jogosult feljelentés tenni a ISD Dunaferrnél. A lejárt megbízatású Jevgenyij Tanhiljevics cégvezető aligha.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ő egyébként azt állítja, hogy a vállalat ukrán résztulajdonosához tartozó körök egyetlen célja a vállalat eszközeinek megszerzése, és nem a Dunaferr további üzemeltetése. A Világgazdaság azonban nem lát be a kulisszák mögé, így kénytelen leragadni a tényeknél: a Dunaferr közvetlen tulajdonosa, a ciprusi Steelhold tavaly június 30. óta máig nem adott ismét bizalmat a cégvezetőnek. Igaz, a helyzetet színesíti, hogy magát a Steelholdot még a vasmű előző, ukrán tulajdonosa hozta létre, Tanhiljevics kinevezése pedig az e tulajdonos mögötti ukrán Donbassz Ipari Szövetség 51 százalékát megvásárló orosz állami Vnyesekonombank (VEB) megjelenéséhez köthető. Csakhogy sem a VEB, sem a magyar kormány máig nem foglalt nyilvánosan állást azzal kapcsolatban, hogyan rendeződjön a társaság további irányításának ügye.

A magyar államnak hat ezreléke van a Dunaferrben, amelynek dolgait – közvetett hivatkozások alapján – egy magáncég ügyének tekinti. Direkt támogatást egyébként sem adhat, képzésre viszont utalt pénzt három éve.

A múlt csütörtöki – kényszerből a gyár előtt, állva tartott – közgyűlésen született döntés értelmében az „igazi” közgyűlést a járványhelyzet miatt online kell megtartani. Akkor még úgy tűnt, hogy ezen a héten lesz a nagy nap. Erről lapunk pénteken be is számolt a tulajdonosok képviselőjétől kapott tájékoztatás alapján. Bár az e heti közgyűlés megtartása most sincs kizárva, Mikó István tegnap csak annyit mondott a Világgazdaságnak, hogy legkésőbb március 25-ig kell rá sort keríteni. Jelezte továbbá, hogy már folyik a Dunaferr kapcsán az a törvényességi felügyeleti eljárás, amelyet a tulajdonos képviselői és azok ügyvédje kezdeményezett.

A közgyűlés megtartása azért is sürgető, mert a vasműnek a múlt év vége óta már könyvvizsgálója sincs, a társaság utoljára a 2018-as pénzügyi eredményét tette közzé. Azóta a társaság a – részben a vírus okozta – válság miatt megromlott működési nehézségeiről tájékoztat, és

havi két részletben adja a fizetést.

Két éve csoportos létszámleépítést is bejelentett, de szándékát visszavonta, sőt elhalasztotta a kollektív szerződés egyoldalú felbontását is, amire tavaly szintén a gazdálkodási nehézségeire hivatkozva készült. Piaci vélemények szerint azonban az ISD Dunaferr nincs feltétlenül rossz helyzetben, legalábbis annak alapján, hogy igencsak jó áron adhatók el az acéltermékei.

Megszólalt az orosz fél

Az orosz Vnyesekonombank (VEB.RF) írásban is megerősítette a Dunaferr Zrt. felé, hogy álképviselők hamis meghatalmazásokkal próbálják a nevükben átvenni a vállalat irányítását. A bank azt is megerősítette, hogy a maga részéről szintén megtette a szükséges ellenlépéseket, mert ezt a támadást nem tolerálhatják.

A Dunaferr Zrt. szeretné a közvélemény előtt újra tisztázni, hogy azok a dokumentumok és meghatalmazások, amelyek alapján a vállalat ukrán kisebbségi tulajdonosaihoz köthető álmegbízottak bejelentkeztek a gyár átvételére, nem valódiak, hamisak. A vállalat fő stratégiai partnere, az orosz VEB.RF is megerősítette, hogy nem adott megbízást senkinek, hogy eljárjanak a nevében a Dunaferr „tulajdonosaként”.

Mint ismert, 2021. március 5-én egy ukrán érdekcsoport, a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán állampolgár – több ukrán és magyar személy kíséretében – hamis meghatalmazásokkal próbáltak belépni a Dunaferr területére, hogy átvegyék a cég feletti irányítást, természetesen sikertelenül, és ez a jövőben is így lesz.

A Dunaferr az ügyben már megtette a rendőrségi feljelentést Magyarországon és az orosz ügyészség is nyomozást indított.

A hazugságok és hamis iratok rendkívül nehéz helyzetet teremtenek, de a vezetés célja továbbra is az, hogy a törvényes többségi tulajdonosok érdekeinek megfelelően biztosítsa a Dunaferr hosszútávú fennmaradását és ne engedjen a fenyegetésnek, megtévesztésnek. A gyár túlélésének egyetlen esélye egy tőkeerős befektető bevonása, aki azonnal képes olyan erős pénzügyi hátteret biztosítani a vállalatnak, amely lehetővé teszi, hogy a termelés felpörgetésével a Dunaferr akár már rövid távon is komoly bevételekhez jusson.

Aláírták a befektetői szerződést

A vállalat örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a befektetővel a szerződés aláírása a napokban megtörtént. A szerződés hatályba lépésének már csak néhány további feltétele van hátra, melyek előre láthatóan heteken belül teljesülnek. Ha ez a szerződés hatályba lép a Dunaferr Zrt. működése hosszútávra biztosított lesz, mindezért a vállalat vezetés mindent meg fog tenni és ebben kéri minden partnere együttműködését is.

Online lesz a Dunaferr pótközgyűlése

Az új rendkívüli közgyűlést a járványhelyzetre való tekintettel nem kötelező a székhelyen megtartani, azt már online tartják.

 

Dunaferr
Kapcsolódó cikkek