Cégvilág

Magyar részvétellel zöldül a Balkán

Biogáz­erő­mű, közvilágítás-korszerűsítés és számos víziközmű-beruházás előkészítéséhez nyertek támogatást piaci szereplők és oktatási intézmények.

Nyugat-balkáni zöldprojektek indítását alapozza meg az a tizenkét tendernyertes, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. pályázatán nyert el együtt 400 millió forintot. A pénz felhasználásával egyszerre segíthetők az említett térség klímavédelmi törekvései és a hazai kis- és középvállalkozások exportlehetőségei a szaktárca szerint. A vissza nem térítendő támogatásból magyarországi vállalatoknak és felsőoktatási intézményeknek is jutott. Az indítandó projektek fele a víz- és szennyvízgazdálkodáshoz kapcsolható.

  • A pogradeci szennyvíztisztító korszerűsítését és kapacitásbővítését a Pannon Pro Innovációs és Szolgáltató Kft. vállalta, munkájához az egyik legnagyobb, 43,5 millió forintos támogatást nyerte el.
  • A Knot Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kísérleti projektet valósít meg 38,7 millió forintból a pristinai hálózata kezelésének optimalizálására és a nem számlázott víz mennyiségének csökkentésére.
  • A Water&Soil Kft. 14,4 milliót kapott arra, hogy előkészítse egy talajkondicionáló készítményének albániai piaci bevezetését. A szer javítja a növények vízfelvételi lehetőségét, és csökkenti a talaj szárazság okozta változásait.
  • Csantavér, Meggyes és Zentaörs település számára a szennyvízelvezetés és -tisztítás megvalósíthatósági tanulmánya készül el 10,5 millió forintból, ezt a feladatot a BDL Környezetvédelmi Tervező, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. végzi majd.
  • A Controlsoft Kft. 29,5 milliós támogatással felméri, hogy telepíthető-e hét koszovói regionális víziközmű-vállalatnál egy adott folyamatirányító és távvezérlő rendszer.
  • A hatodik vizes projekt a vajdasági mezőgazdaság vízháztartásának modellezése, ehhez a LAC Impex Kft. nyert el 43,5 millió forintot.
  • Fotó: AFP / UWE ZUCCHI / dpa

    Bár a közös nevező megvan – a klímavédelem –, abban már elég nagy a szórás, hogy ezen belül mire fordítja a magyar állami forrást a további hat nyertes.

    Az Ex Ante Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. például albániai és montenegrói tengerhajózáshoz kapcsolódó közlekedési infrastruktúra-létesítmények klímavédelmi célú megújításához készít megvalósíthatósági tanulmányt és üzleti tervet az elnyert 33 millió forint felhasználásával, a Smart Energy Investment Kft. pedig 29 milliót kap Valjevo okosváros-tanulmánytervére, ezen belül is közvilágításának korszerűsítésére. Topolya község energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségeit 43 milliós állami támogatással méri majd fel a Civil Planning Trade Mérnöki Szolgáltató Kft., míg a Profes Környezetbiztonsági Programiroda Kft. 28 milliós pályázati pénzzel olyan biztonsági rendszert vezetne be szerbiai ipari létesítményekben, amellyel elkerülhető a súlyos ipari balesetből származó veszélyes anyagok kibocsátása. A Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft. 18,5 millió forintot nyert arra, hogy előzetes megvalósíthatósági tanulmányt és költséghaszon-elemzést készítsen egy 1,2 megawattos biogázerőmű építéséhez a montenegrói 13 Jul Plantaze borászat számára. A Pécsi Tudományegyetem egy bosznia-hercegovinai cleantech (a negatív környezeti hatásokat csökkentő technológia) tudásközpont kialakításához nyert 37 milliót, az Adept Enviro Kt. pedig 31,46 milliót olyan eszközök kifejlesztéséhez, amelyek segítik Montenegró klímapolitikájának megalapozását és végrehajtását.

    Balkán víziközmű mezőgazdaság biogázerőmű ITM Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.
    Kapcsolódó cikkek