Közélet

Németország is felfüggesztette az AstraZeneca vakcinák használatát

Berlin kivizsgálná a veszélyes vérrög-képződésekről szóló jelentéseket.

A német kormány hétfőn közölte, hogy felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának alkalmazását a veszélyes vérrög-képződésről szóló jelentések miatt – adta hírül a Bloomberg.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint

a döntést elővigyázatosságból, a német nemzeti oltás-szabályozó Paul Ehrlich Intézet tanácsára hozták meg,

egyúttal szorgalmazták az esetek további kivizsgálását.

Fotó: Jens Schueter / AFP

A tárca közölte, hogy a vérrögök agyi vénákat is érintettek, de arra nem tértek ki, hogy mikor és hol észleltek ilyen eseteket.

Európa még mindig jó úton halad az oltásellátási célok teljesítésében, mivel a Pfizer megnövekedett gyártási teljesítménye ellensúlyozza az AstraZeneca lassú szállítása okozta hiányt hiányát

- nyilatkozta Thierry Breton, az EU ipari biztosa a Europe 1 rádióban a hétvégén.

A jelenlegi napi 1,26 millió adag vakcina mellett 16 hónapra lenne szükség ahhoz, hogy az lakosságának 75 százalékát kétdózisú oltóanyaggal be lehessen oltani. Ez a sebesség lényegesen lassabb a Egyesült Államokban előrejelzett öt, az Egyesült Királyságban pedig hét hónappal – írja a Bloomberg.

Az Airfinity becslései azt feltételezik, hogy a készletek folyamatos növekedésével a vakcináció napi üteme is javulni fog, ami felgyorsítja a haladást a 75 százalékos kulcs küszöb elérése felé.

Veszélyes az AstraZeneca?

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint semmi sem indokolja az AstraZeneca vakcina felfüggesztését, több ország már megtette ezt a lépést. Dánia, Norvégia, Izland, Írország, és több olasz tartomány is az oxfordi oltóanyag nélkül folytatja oltási programját.

Az AstraZeneca közleménye szerint ugyanakkor továbbra sincs bizonyítottan kifogásolt eset a vakcináik kapcsán.

A vállalat ezen kívül azt is bejelentette, hogy a vártnál lassabb ütemben tudja szállítani az oltóanyagot, így Magyarországra is ötszázezerrel kevesebb vakcina fog érkezni.

 

vakcina koronavírus astrazeneca
Kapcsolódó cikkek