Cégvilág

A rendőrség tett rendet a Dunaferrnél

Péntek esti kísérletük ellenére továbbra is kerítésen kívül a tulajdonosok nevében fellépő személyek.

Kudarcba fulladt az ISD Dunaferr Zrt. közvetlen tulajdonosa, a ciprusi Steelhold Ltd. azon péntek esti kísérlete, hogy a társaság „székhelyén belül” láthassa el feladatát.

A gyár területére ugyanis már hosszabb ideje nem engedik be a tulajdonostól származó meghatalmazásokat felmutató személyeket, illetve kisebbségi tulajdonosokat,

mert a társaság vezetése nem ismeri el meghatalmazásaik hitelességét. A „társaság székhelyén belüli” szándékra vonatkozó megfogalmazás a Steelholdot képviselő Mikó Istvántól származik, aki ezzel magyarázta a duol.hu-nak a gyár területére történt, eredménytelen belépési kísérletüket.

Ugyanezt az eseményt az ISD Dunaferr lapunknak „zsoldoscsapattal történt gyárfoglalási kísérletnek” nevezte, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata”. E tájékoztatás mindazonáltal egy olyan társaságtól érkezett,

amelynek legtöbb vezetője lejárt megbízatással tölti be pozícióját, és akik miatt jelenleg jogszerűtlenül működik a Dunaferr, sőt, már a felszámolása is tart.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A péntek esti eseményekig vezető helyzet úgy állt elő, hogy – mint arról lapunk folyamatosan beszámolt – máig nem sikerült megtartani egy jogilag tiszta helyzetet teremtő, minden érintett által szabályosnak elfogadott közgyűlést a társaságnál. Az ok az előbbi:

a Steelhold mögött álló képviselők a gyárat jelenleg is irányító személyek jogszerűtlen fellépésével érvelnek, az utóbbiak viszont kétségbe vonják, hogy a képviselők tulajdonosi meghatalmazásai valósak,

és állítják, hogy csak a Steelhold mögött álló, kisebbségi ukrán tulajdonosok érdekeit képviselik.

Higgadtabban számolt be a tegnap esti eseményekről a rendőrség. Egyrészt bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a közlekedés rendje helyreállt, a városban nyugalom van. Ez abban a közleményben áll, amely szerint a rendőrök elektronikus úton érkezett felkérésre mentek ki nagy létszámmal a Dunaferrhez, mert „információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”.

A helyszínen személyeket igazoltattak, gépjárműveket ellenőriztek,

de mindössze egy szabálysértési eljárást kezdeményeztek, mert valakinél „közbiztonságra különösen veszélyes eszközt” találtak.

Az ISD Dunaferr irányításáért folyó vita lezárása és a jogszerű működés visszaállítása a május 6-ra kiírt közgyűléstől várható.

A jogszerűtlen működésnél is nagyobb baj, hogy a vasmű gazdasági helyzete rendkívül rossz, beszállítóitól már csak előrefizetéssel, vagy úgy sem kap árut, a napokban megindult ellene a harmadik végrehajtás. Ellátásáról üzleti partnere, a kazah hátterű, de bécsi bejegyzésű Safin cég gondoskodik. A Safin megkezdte egy magyarországi cég bejegyzését is Safin Dunaferr néven, a Dunaferr székhelyén.

Ám éppen a Dunaferr név használata, és mert a telephelyre történő bejegyzését egy lejárt megbízatás dunaferres vezető tette lehetővé, nem biztos, hogy valóban meg is születik a Safin Dunaferr. (Mikó Istvántól úgy tudjuk, hogy a cégbíróság a kérelmet már elutasította.) A Safin dunaújvárosi megjelenése – bármilyen néven is – azért fontos, mert

az egyik esélyes forgatókönyv szerint e társaság venné át a Dunaferr eszközeit, tevékenységét, dolgozóit. Lényegében a helyére állna.

Dunaferr Mikó István Safin
Kapcsolódó cikkek