Cégvilág

Alulárazott lehet az SAP szoftvercég

Az elmúlt egy hónapban csaknem 14 százalékkal drágultak a vállalat részvényei.

Az elmúlt egy hónapban csaknem 14 százalékkal drágult, ennek ellenére a jelenlegi árfolyamszinten továbbra is alulárazott lehet az SAP SE német székhelyű multinacionális szoftvercég részvénye. A ralit részben a társaság múlt héten kiadott előzetes első negyedéves jelentése okozta, amely szerint javultak a vállalat jövőbeni kilátásai. Az SAP által fejlesztett vállalatirányítási szoftverek az olyan munkafolyamatokat integrálják és automatizálják, mint például az elemzés, a könyvelés, a disztribúció vagy az emberi erőforrások.

A német nagyvállalat a termékeivel és szolgáltatásaival 25 különböző iparágban összesen 440 ezer ügyfelet szolgál ki több mint 180 országban. A cég bevételeinek legnagyobb része Németországból, illetve az Egyesült Államokból származik.

Az SAP egyik nagy projektje a fizikai szerverekről a felhőalapú adattárolásra történő áttérés elősegítése.

Fotó: Illustration by Avishek Das/SOPA Images/LightRocket / Getty Images

Ezt a váltást azonban a legtöbb elemző adatbiztonsági okok miatt kockázatosnak tartja, a felhőalapú adattárolás ugyanis nagyobb teret ad egy esetleges hackertámadásnak. Ez az elmúlt egy évben negatívan befolyásolta a vállalat bevételeivel kapcsolatos várakozásokat, a koronavírus miatti lezárások okozta elbocsátási hullám pedig egyenesen vezetett a cég programjait használók számának csökkenéséhez. E két tényező miatt a szoftvercég tavaly ősszel csökkentette 2020 egészére vonatkozó bevételi előrejelzését, kijelentve, hogy egy újabb lezárási hullám keresletcsökkenést okozhat 2021 első felében.

A bejelentés után az SAP részvényárfolyama 21 százalékot zuhant,

ezzel 1999 óta a legnagyobb napközbeni esést produkálta. A múlt heti előzetes első negyedéves jelentés szerint azonban a várt bevételcsökkenés elmaradt, az első negyedévben a cég felhőalapú szoftvereinek értékesítéséből származó bevétele 7 százalékkal bővült, ami alapján az SAP növelte az idei évre vonatkozó várakozásait. Ha a cég tartja az első negyedévben közölt növekedési ütemet, a részvénye a jelenlegi árfolyamszinten alulárazott lehet.

A járvány ellenére is tudott nőni az SAP

A vállalat egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhőszolgáltatásokra, amelyeknek a térnyerését részben a járvány segített.

 

SAP szoftvercég
Kapcsolódó cikkek