Cégvilág

Az ingatlan vagyon feladása volt a túlélés ára

Nagy áldozatot hoztak a vállalatok a pandémia átvészeléséért.

A Bloomberg hívta fel rá a figyelmet, hogy rengeteg vállalat ugyanazzal az üzletpolitikai – áldozatos – sakklépéssel tett kísérletet a koronavírus-járvány által megtépázott pénzügyi mérlegek szépítésére:

a céges ingatlan sietős értékesítésével.

A világ legnagyobb, a vállalati szektorra szakosodott ingatlanközvetítő cége, a Jones Lang LaSalle (JLL) éves jelentésében arról írt, hogy csak tavaly 27 milliárd eurót mozgattak meg a vállalatok ingatlanügyletei Európától a Közel-Keleten át Afrikáig.

Ez a volumen a pandémia előtti békeidőket is lekörözte, annak ellenére is, hogy a vírus egyébként padlóra verte az ingatlanpiacot.

Fotó: Getty Images

A cikk Nick Compton JLL-menedzser magyarázatával kommentálja a folyamatot:

a járvány kitörése után sok vállalat arra kényszerült, hogy átalakítsa a portfólióját; likviditásra és a tőkéjük megőrzésére törekedjen, hogy legyen mozgástere a covid utáni időkben.

Figyelemre méltó, hogy tavaly az irodaépület-értékesítések tíz százalékkal ugrottak meg, míg az európai piacon a kiskereskedelmi ingatlanok adásvétele 27 százalékkal zuhant be, kimondottan a vendéglátás és a szolgáltató szektor leállásának köszönhetően.

A riport egy másik, hosszú távú faktor szerepét sem becsüli alá:

a vállalati szektor azon töri a fejét, hogy az otthoni munkavégzés meghonosodása milyen jövőt tartogat az irodaingatlanok lehetséges funkciói számára.

home office irodaépület távmunka vállalati ingatlan koronavírus járvány ingatlanpiac iroda
Kapcsolódó cikkek