Cégvilág

Geotermikus távhő-projekt indulhat Budapesten

Izlandi geotermikus energiával foglalkozó céggel kötött együttműködést a FŐTÁV.

A cég csütörtöki közleménye szerint együttműködési megállapodást írt alá a FŐTÁV és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről. A beruházás évi 21.000 tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezhet a fővárosban. A budapesti távhőszolgáltatásban, ezáltal a főváros hőellátásában az első, nagyobb léptékű (akár 10-20 MWth kapacitású) geotermikus projekt valósulhat meg a FŐTÁV Nonprofit Zrt. és a jelentős nemzetközi geotermikus energiatermelési és projektfejlesztési portfóliót tulajdonló, izlandi gyökerekkel rendelkező Arctic Green Energy (Arctic) vállalat együttműködésével.

Közlésük szerint a projekt illeszkedik a FŐTÁV nemrégiben elfogadott középtávú üzleti stratégiájához,

mely a működését a közeljövőben megkezdő egységes fővárosi közműtársaság, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. távhőszolgáltatási szakmai céljait foglalja keretbe. A most aláírt Együttműködési Megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, mely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában.

A 2030-ra vonatkozó európai uniós klímavédelmi célkitűzések szerint az 1990. évi értékhez képest 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a részarányának a bruttó végső energiafelhasználáson belül pedig el kell érnie a 32 százalékot. A klímavédelmi célok teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, nem véletlenül szerepel a tavaly elfogadott Nemzeti Energiastratégiában a Zöld Távhő Program.

Fotó: Getty Images

Az ebben megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni, amelynek egyik lehetséges eszköze a geotermikus energia minél nagyobb mértékű alkalmazása. Magyarországon a távhőtermelést hatósági árak szabályozzák, ezért a fővárosban megvalósuló geotermikus termelőegységek árazását is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja szabályozni.

Mint írták, a FŐTÁV kiemelt stratégiai célja – összhangban a Zöld Távhő Programmal és Budapest klímavédelmi céljaival – a távhőpiac zöldítése, amelyben – a hulladékalapú hőtermelés arányának növelése mellett – hosszú távon a geotermikus energia alapú kapacitások létesítésének van kulcsszerepe a kedvező fővárosi adottságok kihasználásával.

A társaság hosszabb távú célja összesen mintegy 150-200 MWth geotermikus hőtermelő kapacitás létesítése.

Ezért a most aláírt megállapodást követően a FŐTÁV a későbbiekben is kész hasonló együttműködések kialakítására az Arctic-kal és további, hasonló színvonalú szakmai referenciával rendelkező partnerekkel.

Az Arctic tevékenysége kiterjed a geotermikus energiát hasznosító erőművek és fűtőművek tervezésére, létesítésére és üzemeltetésére, valamint a termelt villamos- és hőenergia értékesítésére.

Geotermikus energia Főtáv
Kapcsolódó cikkek