Cégvilág

Indul a licit, ketten is bejelentkeztek a Toshibáért

Részvényesi nyomásra lemondott a Toshiba vezérigazgatója, a menedzsment több tagja szerint a CVC ajánlata alábecsüli a japán cég értékét.

Részvényesi nyomásra szerdán lemondott a Toshiba vezérigazgatója, Kurumatani Nobuaki (képünkön), akit Cunaka­va Szatosi követ. Az új vezérigazgató 2018 előtt már betöltötte ezt a posztot, emiatt az elemzők átmeneti megoldásnak tekintik a megbízatását, valószínűsítve, hogy a Toshiba még keresi az új vezetőt. A vezérigazgató-váltásra egy héttel azután került sor, hogy a luxemburgi székhelyű CVC Capital Partners 20 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a japán cégre.

Múlt szerdán a Toshiba részvénye 22,37 százalékot emelkedett a hírre, de még az árfolyamugrással együtt is csak 18,77 milliárd dollárra dagadt a japán cég kapitalizációja.

A piac attól tartott, hogy a Toshiba atomenergia-üzletága miatt a japán kormány majd nem hagyja jóvá az ügyletet, ami egyébként az elmúlt évek legnagyobb vállalatfelvásárlása lenne.

A most távozó Kurumatani a hírek szerint abba bukott bele, hogy nagyon elfogadó volt a CVC ajánlatával, amely a menedzsment több tagja szerint alulbecsüli a Toshiba valós értékét. A japán cég ugyanis jókora költségcsökkentési programot hajt végre, melynek során megválik a gyengén teljesítő üzletágaktól, s a jövőben az infrastruktúra-fejlesztésre, az energetikára és a digitális megoldásokra fókuszál. A tervek szerint a korábban 1–4 százalékos profitmarzs 2026-ra 10 százalék fölé emelkedhet.

Fotó: AFP/Kazuhiro Nogi

A héten új helyzet állt elő: a luxemburgi CVC nagy riválisa, az amerikai KKR is bejelentkezett a Toshibára, ennek nyomán 5,8 százalékkal emelkedett a részvény árfolyama, és immár 20,3 milliárd dolláros a cég kapitalizációja – mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Hozzátette: úgy tűnik, nem csak a CVC-ajánlatot veszi figyelembe a piac, immár egy CVC–KKR-licit is kezd beárazódni a részvénybe. Bár lehetséges, hogy a piac kicsit előreszaladt, hiszen még az eddigi CVC-tárgyalások is legfeljebb informálisak lehettek.

A The Wall Street Journal arra emlékeztet, hogy Nagajama Oszamu, a Toshiba igazgatóságának elnöke a múlt héten több akadályra is felhívta a figyelmet:

az egyik a japán cég atomenergia-üzletága, amelynek eladása kormányzati jóváhagyást igényel, míg a másik, hogy a CVC külső finanszírozásra törekszik, és ez elnyújthatja a felvásárlási folyamatot. Az amerikai tőzsdei lap szerint több részvényes nyilvánosan megkérdőjelezte a

Toshiba vállalatirányítási gyakorlatát és tőkeallokációit az elmúlt hónapokban. A távozó vezérigazgató, Kuru­matani kiszorításában nagy szerepe lehet annak is, hogy a külföldi részvényesek súlya erősen megnövekedett a japán vállalatoknál az utóbbi néhány évben. A volt vezérigazgató kiállt a CVC ajánlata mellett, holott az közel sem árazta a társaságban rejlő profitabilitási tartalékokat

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek