Cégvilág

Lecsengőben az áremelkedési időszak a lakáspiacon

A vásárlók már átlag tíz százalékot le tudnak alkudni egy-egy meghirdetett lakás árából, ami az árak visszarendeződésére utal.

T avaly az év végén csökkent a használt lakások ára, a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest 1,1 százalékos volt a mérséklődés – derül ki az Ingatlan.com hivatalos lakásáradatokon alapuló elemzéséből, amely 130 ezer lakóingatlan-hirdetés alapján azt is bemutatja, hogy április közepén milyen átlagos négyzetméterárak jellemezték a nagyvárosokat.

„Az április elején megjelent előzetes statisztikai adatok megerősítették a trendforduló jeleit. Az országos szinten kimutatott 10 százalékos árnövekedés már a múlté, az éves drágulás üteme 2,4 százalékra csökkent. Az idei év elején érezhető volt egy korrekció a januárban életbe lépett otthonteremtési támogatások miatt tavaly év végéről elhalasztott adásvételek következtében. Az év hátralévő részében viszont arra számítunk, hogy a lakásárak visszarendeződnek a megfizethető tartományba” – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint mondta, ennek több oka is van: a külföldi vásárlók és a befektetők szinte teljesen eltűntek a lakáspiacról, a bérleti díjak éves szinten 12 százalékkal csökkentek. A vevők pedig a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kockázatai miatt sokkal óvatosabbak, az alkupozíciójuk már eléri a 10 százalékot. Az ingatlanos portál elemzése szerint az idén erősödött a kereslet a használt lakások piacán, különösen az év első két hónapjában. Ez főként az idén életbe lépett otthonteremtési támogatásoknak köszönhető, valamint annak, hogy a vásárlók a járványhelyzet miatt nagyobb alapterületű ingatlanokat keresnek. Ezeket viszont leginkább a nagyvárosok külső kerületeiben vagy az agglomerációs övezetekben találják meg, ahol jellemzően alacsonyabbak a négyzetméterárak.

Április közepén a fővárosban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 717 ezer forintot tett ki, miközben éves szinten hét kerületben is csökkentek az árak. A különböző városrészek közül az V. kerület volt a legdrágább, ahol átlagosan 1,18 millió forintért kínálták eladásra a lakóingatlanok négyzetméterét. A legolcsóbb kerület a XXI., Csepelen az átlagos négyzetméterár 480 ezer forint volt.

A megyeszékhelyeket nézve kiderül, hogy Debrecenben a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára április közepén 495 ezer forint volt. Tatabányát 363 ezer forintos ár jellemezte, Pécsen a tulajdonosok 367 ezer forintos négyzetméteráron keresnek vevőt az ingatlanokra, Győrben pedig 456 ezer forint volt az átlagérték.

A fővárosban kínált lakásoknak

717

ezer forint volt az átlagos négyzetméteráruk

Ezek is érdekelhetik