Cégvilág

Megszaporodtak a balkonkertészek

Szerényen, de nő a kertészetek forgalma, és bár egyre többen gondoznak fűszer- és más növényeket hobbiból, a járvány miatt visszafogják az ezekkel kapcsolatos kiadásaikat.

Bár évek óta egyre többen vásárolnak fűszernövényeket, balkonon termeszthető paradicsomot vagy bogyósgyümölcs-cserjét, tavaly a járvány hatására megugrott a kereslet, sőt a kertészkedés iránt is fokozódott az érdeklődés – mondta a Világgazdaságnak Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.

A kertészetek forgalma mégis csak néhány százalékkal emelkedett, mert hiába több az új hobbikertész, sokan visszafogták az ilyen jellegű kiadásaikat, így nagy fellendülésről semmiképpen nem lehet beszélni – emelte ki Boross Dávid.

A kertészetek féltek, hogy a járvány miatt be kell majd zárniuk, a kertészeti termelőüzemet nem lehet leállítani, a bezárással akár tönkre is mehetnek.

Főként kisvállalkozásokról van szó, amelyek az egyik termelési ciklusból finanszírozzák a másikat, ha pedig megszakad ez a folyamat, nem tud talpra állni a termelő

– hangsúlyozta Boross Dávid. Mint elmondta, sok kertészeti áruda termel is, illetve sok termelő árulja is a saját termékeit. Ma Magyarországon nagyjából 200-300 termelő és 500-600 kertészeti áruda működik, ezek együtt több mint tízezer embert foglalkoztatnak.

Fotó: Shutterstock

Az online vásárlás a kertészetek bevételének csak a 2-3 százalékát teszi ki, mert a növények nagyon egyedi termékek, a szállításukhoz speciális csomagolóeszközre van szükség, ami jelentősen drágítja az árut.

A hobbikertészek főként kiegészítő termékeket (tápanyagot, szerszámot) vásárolnak a webáruházakból, átlagosan 8-9 ezer forintot költenek.

E téren nincs számottevő különbség az online és offline vásárlás között. A kosárérték minimálisan nőtt a tavalyihoz képest, mert nagy a szektor devizakitettsége, sok szaporítóanyag külföldről érkezik. A növénynevelés ezenfelül munkaigényes, a munkaerőköltség emelkedése pedig szintén hat az árakra.

Bár tavaly nem volt jelentős áremelkedés, az idén egyes termékek akár 8 százalékkal is többe kerülhetnek, mint 2020-ban.

Az enyhe év eleji tél után az idén korán indultak a kertészeti munkák, majd a márciusi lehűlés visszavetette a forgalmat. Mindazonáltal a kertészetek eddig összességében elégedettek, és bíznak abban, hogy elnyújtott lesz a tavasz. A hobbikertészek a szezon elején főként zöldségpalántát és muskátlit vásárolnak, később előtérbe kerülnek a rózsák és a levendulák.

Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete Boross Dávid kertészet Oázis Kertészet
Kapcsolódó cikkek