Cégvilág

Több millió adag J&J-vakcinát dobtak ki, de előbb megszabadultak a részvényeiktől

Újabb botrány az Emergent Biosolutions amerikai gyógyszergyártónál: az amerikai gyógyszerfelügyelet után most a tőzsdefelügyelet vizsgálódhat a baltimore-i székhelyű cégnél, amely állami rendelésre gyártotta az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinákat, egészen a közelmúltig.

Nem sokat adtak a higiéniára az Emergent Biosolutions baltimore-i gyárában – állítják az Egyesült Államok Élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA) helyszínen vizsgálódó ellenőrei. A Wall Street Journal által idézett beszámolójuk szerint a vakcinák előállításával foglalkozó üzemben pereg a falakról a vakolat, nem takarítanak, és a biztonsági előírásokra sem ügyelnek, így nem csoda, hogy az ott készülő oltóanyagban szennyezést találtak az előzetes vizsgálatok.

Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A gyárban összekeveredhettek az AstraZeneca és a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináinak alapanyagai, amelyek így használhatatlanná váltak. A Washington Post szerint az első ilyen eset még 2020 októberében történt, amikor egy szállítmány AstraZenecát kellett kidobni, miután gyaníthatóan rossz alapanyagokat használtak fel az előállításuk során. Egy hónappal később – szintén emberi mulasztás következtében – egy újabb, 15 millió dózisnyi oltóanyagot tartalmazó szállítmány landolt a kukában, ezúttal a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájából.

Miután ezek az incidensek idén március végén nyilvánosságra kerültek, a washingtoni kormányzat leállíttatta az AstraZeneca-vakcinák gyártását az Emergentnél, az FDA pedig ellenőröket küldött az üzembe. Ahogy arról mi is beszámoltunk, már az előzetes ellenőrzés során kiderült, hogy a cég saját minőség-ellenőrzési előírásait sem tartja be, ezért április 20-án a vakcinagyártást teljesen felfüggesztették a baltimore-i gyárban, az addig elkészült oltóanyagokat pedig bevizsgálják, hogy meggyőződjenek arról, biztonságosan forgalomba hozhatók-e.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Mégsem emiatt fájhat most leginkább a cégvezetők feje; sokkal inkább aggaszthatja őket egy Washington Post által nyilvánosságra hozott részvény-tranzakció. Az Emergent Biosolutions elnök-vezérigazgatója, Robert G. Kramer ugyanis a hírek szerint tavaly év végén – opciós jogával élve – 2,5 millió dollárért vásárolt a cég papírjaiból, majd azokat idén év elején – piaci áron – több mint 10 millió dollárért értékesítette. Természetesen még azelőtt, hogy a céget érintő rossz hírek, illetve a szintén negatív hírekkel tűzdelt idei első negyedéves gyorsjelentés nyilvánosságra került. Kramer januárban, valamint február első napjaiban értékesítette a részvényeket, amelyek azóta féláron, 125 dollár helyett 62 dolláron forognak – az Emergent háza tájáról érkező negatív hírek hatására.

A cégvezér legutóbb 2016-ban – akkor még pénzügyi igazgatóként – szabadult meg egy hasonlóan nagy adag Emergent-papírtól. Akkor, ahogy most is, részvényesek egy csoportja pert indított ellene. Azzal vádolták Kramert, hogy félrevezette őket a cég kilátásaival kapcsolatban, majd mielőtt ez kiderült, megszabadult a leértékelődés előtt álló papírjaitól. Az ügy akkor peren kívüli megegyezéssel ért véget: az Emergent, bár tagadta a felelősségét, 6,5 millió dollár elégtételt fizetett a részvényeseknek.

Fotó: GUILLAUME SOUVANT

Befektetők egy csoportja a múlt héten keresetet nyújtott be a marylandi szövetségi bíróságra, azt állítva, hogy Kramer elmulasztotta tájékoztatni a részvényeseket arról, hogy az Emergent milyen problémákkal küzd a koronavírus elleni vakcinák gyártása során, félrevezetve a piacot a cég kilátásaival kapcsolatban, amivel magasan tudta tartani a árfolyamát addig, amíg meg nem szabadult a tulajdonában lévő papíroktól.

Vörös posztó lehet az Emergent-részvénnyel rendelkezők számára az is, hogy Kramer fizetését tavaly 50 százalékkal megemelték, így összesen több mint 5,6 millió dollárt kapott, annak ellenére, hogy mire a fizetését kézhez vette, már megtörtént a baj a baltimore-i üzemben: egy AstraZeneca-, valamint egy 15 millió dózisnyi Johnson & Johnson vakcinaszállítmány is veszendőbe ment.

Az Emergent részvényeinek árfolyama a február közepi 125 dollár feletti csúcsról múlt hét végére 62 dollár alá esett vissza.

Johnson & Johnson Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet astrazeneca Emergent Biosolutions FDA sec Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet
Kapcsolódó cikkek