Cégvilág

Az Allianz biztosítja a MÁV-HÉV utasait

A társaság 2022 és 2024 között nyújthat biztosítási szolgáltatást a közlekedési vállalatnak, miután évi mintegy negyvenmillió forinttal adott olcsóbb ajánlatot, mint a Groupama Biztosító.

Az Allianz Hungária Zrt. nyerte meg a MÁV-HÉV Zrt. kötelező baleseti kárfedezeti képességének biztosítására kiírt közbeszerzését – derült ki az EKR felületére a napokban feltöltött összegzésből.

Az uniós hirdetménnyel induló, eredményesen zárult tárgyalásos eljárás az elővárosi pályahálózat működtetésére és az azon végzett személyszállítási tevékenységre vonatkozik. Az állami cég vasúti általános és katasztrófa-balesetekre, valamint nem vasúti balesetekre rendelt meg felelősségbiztosítási szolgáltatást.

A felhívásra két pályázat érkezett be, az Allianz Hungária mellett a Groupama Biztosító Zrt. is jelentkezett.

Az előbbinél a súlyszámmal szorzott értékelési pontszámokat 1000-ben, az utóbbinál 100-ban állapították meg. A különbség főképp az árból fakad: az Allianz évi mintegy 199,6 millió forint biztosítási díj fejében vállalta a megbízást, míg a Groupama Biztosító 240 millió forintot ajánlott.

A nyertes vállalkozás a biztosítási szolgáltatásokat 2022 januárjától 2024. december végéig köteles biztosítani, vagyis az Allianz Hungária a hároméves időszakra összesen szűk 599 millió forint biztosítási költséget kalkulált.

A szerződéskötési moratórium jelenleg is tart, jövő kedden jár le.

Fotó: MÁV

A vasúti társaságok kötelező baleseti kárfedezeti képességének biztosítását egy 2007-es és egy 2010-es kormányrendelet írja elő. A beszerzés célja egyrészt egy egymilliárd forintos fedezeti összeghatárig terjedő felelősségbiztosítási szerződés megkötése volt.

Ennek alapján a vállalat a felelősségi körébe tartozó balesetekből eredő károkat megtéríti, és sérelemdíjat is fizet a biztosítási összeg erejéig az utasoknak és harmadik személyeknek. Ezenfelül az Allianz fedezete kiterjed a vasúti infrastruktúrára is, és egy másik 80 millió forintos tétel erejéig a nem vasúti balesetből származó károkra is. A MÁV-HÉV öt fővárosi és agglomerációs HÉV-vonalat üzemeltet, hivatalosan 2017 februárjától lett a MÁV csoport teljes jogú tagja.

A személyszállító járműállománya 98 darab villamos motorvonatból áll, amelyek évente 70-80 millió utast szállítanak.

A MÁV-HÉV mellett az állami vasúttársaság egy másik leányánál, a MÁV-Startnál is folyamatban van a kárfedezeti felelősségbiztosítás közbeszerzése. Az ajánlattételi határidő itt április 22. volt, a tender bírálati szakaszban tart.

Az ugyancsak uniós hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárásban szintén az Allianz Hungária és a Groupama Biztosító versenyez egymással.

A MÁV-Start a felelősségbiztosítási szerződést az országos személyszállítási és árutovábbítási tevékenységére kötné meg vasúti általános és katasztrófa-balesetekre vonatkozóan. Ennek hatálya egy évvel rövidebb, mint a MÁV-HÉV esetében, és jövő januártól 2023 vé­géig szólna.

Ugrásszerű növekedés az Allianznál

Különösen az ingatlan- és az életbiztosítási szegmens növekedett jelentősen.

 

Groupama Biztosító közbeszerzés Allianz Hungária Máv-Hév Zrt. biztosítás
Kapcsolódó cikkek