Cégvilág

Csütörtöktől oltják a 16-18 éveseket

A fiatalok szerda éjfélig még tudnak időpontra regisztrálni, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Már 4,9 millióan regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra, a jelentkezők 80 százaléka már az oltást is megkapta

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az első oltást 4,3 millióan, a második oltást pedig 2,5 millióan kapták meg. A vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban elmondta: ma 64 800 adag Moderna-vakcina, holnap pedig 67 200 AstraZeneca-oltóanyag érkezik.

Az oltóbuszok szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistelepüléseit járják. Eddig már 9 kilenc megyében és 81 településen oltottak a Janssen-vakcinákkal, 18 ezer szereztek így védettséget.

Kiemelte,

a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, a kórházban az ápoltak száma folyamatosan csökken. Jelenleg 2974 főt ápolnak kórházban és 361-en vannak lélegeztetőgépen.

A brit mutáns által okozott fertőzés súlyos betegséget okoz, az elmúlt napon 96-an vesztették életüket Covid-19 szövődményei miatt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tisztifőorvos elmondta:

az oltópontokon továbbra is lehet időpontot foglalni, jelenleg az előzetes regisztráció után a Sinopharm, az AstraZeneca és Szputnyik V-oltóanyagra áll rendelkezésre.

Hangsúlyozta:

szerda éjfélig tudnak még a 16-18 év közötti fiatalok időpontot foglalni Pfizer/BioNTech oltásra, a tinédzserek oltási sorozata csütörtökön kezdődik.

Akik regisztráltak, azoknak a 90 százaléka már időpontot is foglalt – mondta Müller Cecília. Kiemelte a 16-18 évesek oltási kampánya jövő héten keddig tart. Felhívta a figyelmet, hogy az oltásra a 16-18 év közöttiek vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot, amit a szülővel is aláíratnak, a tajkártyát, és a személyi igazolványt is. Kiemelte: aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét nem kaphatja meg a védőoltást.

A friss szennyvízadatokat ismertetve elmondta: Budapesten és az agglomerációban is kedvezőek az adatok, hiszen csökkent a koronavírus örökítő anyagának mennyisége a vizsgált mintákban. Hozzátette: ez talán azt vetíti előre, hogy a jövőben sem emelkedik majd a fertőzöttek száma.

A tisztifőorvos bejelentette, hogy módosul a várandós és szoptatós anyukák esetében a védőoltás beadása. Az infektológiai szakkollégium és a szülészek szakmai ajánlása szerint a második vakcinát is be lehet adni még a várandóság ideje alatt, ezt korábban a baba megszületése után javasolták.

16-18 évesek operatív törzs Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek